AMSTERDAM - De iPad komt pas over een kleine twee maanden uit, maar heeft nu al een grote impact op de markt voor elektronische boeken. Apples tablet - die ook als e-reader kan functioneren - zou de prijzen van e-boeken opdrijven.

Vooral Amazon lijkt hier slachtoffer van te worden. De Amerikaanse online winkel en fabrikant van e-reader Kindle rekende vooralsnog een maximale e-bookprijs van 9,99 dollar (7,30 euro) voor romans. Onder druk van de naderende komst van de iPad lijkt daar nu verandering in te komen. Dat levert een bijzondere situatie op, waarin concurrentie juist voor hogere prijzen zorgt.

Kort nadat Apple-baas Steve Jobs zijn nieuwste speeltje had voorgesteld aan het publiek, meldde The Wall Street Journal dat Apple zijn boekenpartners – vijf grote Amerikaanse uitgevers – de vrijheid wilde geven om meer geld te vragen voor hun elektronische uitgaven. In de iBook Store, Apples distributiekanaal voor digitaal leesvoer, mogen de boekbedrijven 12,99 of 14,99 dollar rekenen per exemplaar.

Hogere prijzen

De uitgevers blijken deze hogere prijzen nu ook elders toe te willen passen. Stuk voor stuk laten ze Amazon weten, hun nieuwe boeken niet meer voor minder dan 10 dollar aan te willen bieden. Uitgeverij Hachette was donderdag de derde Apple-partner die kenbaar maakte dat het hogere prijzen zou vragen voor nieuwe uitgaven.

Boycot

Eerder deden Macmillan en Harper Collins hetzelfde. Bij Macmillan leidde dat tot een boycot door Amazon, dat voorlopig geen titels meer aanbiedt van de afvallige uitgeverij. Maar deze boycot is van tijdelijke aard, liet Amazon op zijn eigen forum weten: ‘Uiteindelijk zullen we moeten capituleren en Macmillans voorwaarden accepteren.’

Volgens Gizmodo is met Hachettes koersverandering het hek van de dam. Het Amerikaanse gadgetblog gelooft dat de overige grote uitgevers – Penguin en Simon & Schuster – snel zullen volgen, omdat ook deze partijen een deal hebben gesloten met Apple voor het aanbieden van digitaal leesvoer in de iBook Store.