Voor wie geen zin heeft om steeds zijn pc ‘op slot’ te doen als hij even een ommetje maakt, komt het Nederlandse EnyMate met de nSave. Deze vinding maakt gebruik van Bluetooth en mobiele telefoons om de computer automatisch te vergrendelen.

De nSave bestaat uit een usb-dongle, die het Bluetooth-signaal van mobiele telefoons kan ontvangen, en software. Verlaat men de pc, dan zorgt de software ervoor dat de computer automatisch wordt vergrendeld of uitgezet. Komt de gebruiker weer terug, dan gaat de pc vanzelf weer ‘van het slot’. Volgens EnyMate is dit vooral handig bij bedrijven: gebruikers hoeven niet steeds uit te loggen, om te voorkomen dat anderen bij hun data kunnen.

Via de software is in te stellen, hoever de gebruiker precies van de pc verwijderd moet zijn om nSave in actie te laten komen. Ook kunnen verschillende acties ingesteld worden: de pc hoeft niet per se vergrendeld te worden, men kan er ook voor kiezen om alleen het scherm uit te laten zetten. De bedoeling is in elk geval dat de nSave helpt energie en tijd te besparen.

Om de nSave zijn werk te laten doen, moeten gebruikers natuurlijk wel een Bluetooth-apparaat gebruiken en dat telkens meenemen wanneer ze achter hun pc vandaan kruipen. Dat hoeft niet per se een mobieltje te zijn: EnyMate heeft ook Bluetooth-sleutelhangers ontwikkeld die daarvoor dienst kunnen doen.

Raakt een mobieltje kwijt of valt hij uit, dan is dat volgens Erwin van Wijk van EnyMate geen probleem. ‘Je kunt dan gewoon inloggen met het toetsenbord van je pc’, aldus Van Wijk. De nSave is inmiddels verkrijgbaar via de website van de fabrikant en kost 49 euro. De bijhorende software werkt met alle moderne Windows-versies. EnyMate werkt nog aan een variant die compatibel is met Apple-computers.