Op de Integrated Systems Europe-beurs in Amsterdam toonde Samsung deze week een nieuw, elektronisch ‘schoolbord’. De Samsung 650TS is in principe een grote tv met touchtechnologie en speciale software, waardoor het apparaat in principe als schoolbord gebruikt kan worden.

Het apparaat is niet zomaar een forse Full-HD televisie van 65 inch. Er kan een computer worden ingebouwd die gebruikmaakt van speciale software. Zo kunnen leraren hun aantekeningen op het bord draadloos naar de netbookjes van studenten sturen. Leerlingen hoeven niet naar voren te lopen om een antwoord op het bord te pennen, maar kunnen gewoon op hun eigen tablet schrijven, waarna de tekst via wifi wordt doorgestuurd naar het digitale schoolbord.

De 650TS gebruikt geen ‘normale’ touchtechnologie, in de vorm van een drukgevoelig scherm. In plaats daarvan zijn er camera’s in de hoeken van de lijst geplaatst, die meten waar het scherm wordt aangeraakt. Samsung spreekt dat ook van ‘optische touchtechnologie’. Een extra brede inkijkhoek moet er ondertussen voor zorgen dat iedereen de informatie op het scherm goed kan zien.

Voorlopig zal Samsungs digitale schoolbord echter niet in basisscholen of het voortgezet onderwijs opduiken. Daarvoor lijkt de prijs van bijna 10 duizend euro wat te fors. Samsung richt zich met de 650TS dan ook meer op ‘high-end’ opleidingscentra.