Vorige week kwamen een paar slimme strijkijzers voorbij, die nu eens niet voor brandgevaar zorgen als ze onbeheerd op de strijkplank worden achtergelaten. De strijkbouten blijken nu ook naar Nederland te komen.

Avanca, de Nederlandse distributeur van de Amerikaanse strijkijzerfabrikant Oliso, brengt de ‘slimme’ apparaten nog deze maand in Nederland op de markt. De apparaten zijn al enkele jaren in de VS verkrijgbaar, maar binnenkort kan men dus ook in Nederland zijn strijkijzer gerust op de strijkplank laten liggen.

Net als de Auto-Lift die Ariete onlangs in Italië uitbracht, hebben de strijkijzers van Oliso slimme voetjes die automatisch uitveren, wanneer er geen druk op de strijkbout wordt uitgeoefend. Hierdoor maakt het hete ijzer geen contact met zijn ondergrond, als men hem loslaat.

Avanca brengt in eerste instantie twee verschillende modellen uit in Nederland. De Oliso Smart Iron TG 1050 is een stoomstrijkijzer met een vermogen van 2200 watt en een lang stroomsnoer van 3,25 meter. Ook heeft dit apparaat een automatische uitschakelfunctie, die het strijkijzer vanzelf uit zet als het acht minuten lang niet wordt gebruikt.

De TG 1100 heeft vergelijkbare specificaties, maar dan met een verbeterd stoomsysteem en een scherpere punt, om lastige hoeken makkelijker te bereiken. De TG 1050 gaat 75 euro kosten, de TG 1100 heeft een adviesprijs van 88 euro. Beide apparaten zijn eind deze week verkrijgbaar via Avanca’s webshop en verschijnen medio februari in andere winkels.