Samsung introduceerde dinsdag een nieuwe dataprojector, die volgens de fabrikant twintig jaar meegaat. Dit wordt volgens de fabrikant mogelijk gemaakt door een ledlamp, die bijzonder sterk zou zijn.

Samsungs nieuwe SP-F10M is zeker niet de eerste projector die gebruikmaakt van een ledlamp. Maar volgens de fabrikant is het wel de eerste dataprojector die is uitgerust met een ledlamp die een lichtopbrengst van duizend ansi lumen bereikt. De meeste ledbeamers komen niet verder dan 200 ansi lumen, aldus Samsung.

Door de stevige lichtopbrengst zijn de projectorbeelden ook bij daglicht goed te zien. Daarnaast zou de beamer minder belasting opleveren voor de ogen van de gebruiker. Verder gaan ledlampen doorgaans stukken langer mee dan ouderwetse beamerlampen. Zo zou de lichtbron in de SP-F10M goed zijn voor 30 duizend branduren. Bij een gebruik van vier uur per dag komt dat volgens Samsung neer op een levensduur van twintig jaar.

De projector lijkt met zijn XGA-resolutie (1024 bij 768) niet echt geschikt voor in de HD-woonkamer, maar het apparaat is dan ook bedoeld voor in kantoren en scholen. Er is een usb-poort met ingebouwde software, waardoor Microsoft Office-presentaties en pdf-documenten geopend kunnen worden zonder dat er een computer aan te pas komt. Verder zijn er videobronnen aan te sluiten op een hdmi- en vga-poort. De nieuwe beamer komt binnenkort in de winkels te liggen voor een nog onbekende prijs.