De 3D-revolutie moet straks niet alleen plaats gaan vinden op televisiegebied. Ook consumentenbeamers worden steeds meer voorzien van 3D-technologie. Zo presenteerde Sharp dinsdag een nieuwe beamer die stereoscopisch 3D kan weergeven.

Het gaat om de Sharp PG-D2500X, een relatief compacte beamer die dankzij een 3D-chip beelden ruimtelijker kan weergeven dan de gemiddelde homecinema-projector. Hiervoor gebruikt Sharp een vergelijkbare techniek als onder meer Sony en Samsung doen met hun 3D-televisies. Er zijn dus actieve 3D-brilletjes nodig, waarvan de brillenglazen in totaal 120 keer per seconde om en om geblindeerd worden.

Helemaal ideaal is het apparaat nog niet voor in de 3D-thuisbioscoop, omdat de resolutie nog beperkt is en er geen hdmi-ingangen aan boord zijn. Dankzij zijn vga-poort kan de D2500X echter wel computerbeelden in 3D projecteren.

De beamer kan HD-signalen overigens wel weergeven, maar verlaagt daarbij de resolutie tot 1024 bij 768. De 3D-ready projector heeft een helderheid van 2500 ansi lumen en zijn contrastverhouding bedraagt 1100:1. Deze maand komt hij voor 744 euro in de winkels te liggen.

Van de zomer verwacht Sharp haar 3D-projectietechniek ook naar de HD-woonkamer te brengen. Ook andere fabrikanten zijn hiermee bezig: zo laat Samsung deze week op de ISE-beurs in de Rai alvast een prototype zien van een Full-HD 3D-beamer voor consumenten.