Ook Samsung stort zich in Nederland op de markt voor elektronische boeken. De elektronicafabrikant toonde dinsdag vier nieuwe e-readers die in de lente op de markt komen.

Op de Integrated Systems Europe-beurs, die deze week plaatsvindt in de Rai in Amsterdam, toont Samsung een kwartet nieuwe e-readers. Eén model komt volgens een woordvoerder in mei in de winkels te liggen, de overige verwacht Samsung in juni te lanceren.

Alle modellen hebben een aanraakgevoelig e-inkscherm, waarmee men de apparaten kan bedienen en aantekeningen kan maken. Ook beschikken ze over wifi-ondersteuning. Internetverbindingen over het mobiele netwerk (3G) worden niet ondersteund. De apparaten kunnen stuk voor stuk overweg met bestanden in het ePub-formaat, maar ook pdf- en txt-bestanden worden gelezen. Elektronische boeken en kranten zijn op te slaan in het interne geheugen van 2GB, dat uit te breiden is met microSD-kaartjes.

Nederlands woordenboek
Daarnaast beschikken Samsungs e-readers over text-to-speech-functionaliteit. Dat houdt in dat ze digitale tekst voor kunnen lezen. Volgens Samsung zal deze functie in het Nederlands werken, wanneer de apparaten hier uitkomen. Ook het ingebouwde woordenboek komt in een Nederlandstalige uitvoering. Alle modellen zijn voorzien van een koptelefoonuitgang. Deze is tevens te gebruiken om naar eigen mp3-muziek te luisteren tijdens het lezen. Verder is het mogelijk om foto’s en afbeeldingen te bekijken en is er een kalenderfunctie.

Van het kersverse kwartet komt de Samsung E6 als eerste op de markt. Bij dit apparaat is het 6-inch scherm iets naar boven te schuiven, om bij de onderliggende navigatietoetsen te kunnen. Een maand later volgt de E61, een vergelijkbaar apparaat, maar dan zonder sliderfunctie en met qwertytoetsenbord. Beide modellen krijgen een verwachte adviesprijs van 329 euro.

De E5 en E101 verschijnen eveneens in juni. De E5 is het kleinere broertje van de E6, met een 5-inch scherm in plaats van 6 inch. Dit model gaat 239 euro kosten. De E101 is een extra grote uitvoering met 9,7-inch scherm. De prijs van dit apparaat is nog niet bekend.

Google
Voor het aanbieden van boeken is Samsung nog in gesprek met een Nederlandse aanbieder. Welke dit is, wil de elektronicafabrikant nog niet zeggen. Er is eerder ook een deal gesloten met Google, zodat gebruikers kunnen profiteren van de gratis bibliotheek van het zoekbedrijf.