Apple heeft haar tablet-pc, de iPad, officieel aangekondigd. Het apparaat komt eind maart op de markt, liet Apple-president Steve Jobs woensdagavond weten.

iSlate, iTablet en iPad: het is slechts een greep uit de lange lijst met gesuggereerde namen voor Apples tablet. Het wordt dus de iPad, verkondigde Jobs woensdagavond tijdens een persconferentie van Apple. Daarmee maakte de president van het computerbedrijf uit Cupertino een einde aan de geruchten die lange tijd de ronde deden.

9,7-inch touchscreen
De tabletcomputer moet volgens Apple het gat opvullen tussen de MacBooks en iPhone. Hij ziet eruit als een uit de kluiten gewassen iPhone, maar dan met een wat bredere zijrand. De achterkant is van aluminium, net als bij Apples MacBooks. Het apparaat is ongeveer 1,3 centimeter dik en weegt 680 gram. Er is keuze uit modellen met 16, 32 of 64GB aan opslagruimte.

De iPad beschikt over een 9,7-inch IPS-touchscreen met multitouch-technologie. Er zit een 1GHz-processor in, die Apple zelf heeft ontwikkeld. Volgens Apple kan de iPad tot tien uur werken op één batterijlading. In stand-by zou het zelfs een maand duren, voordat de tablet aan de lader moet.

Youtube HD
Net als zijn kleine broertje, de iPhone, heeft de nieuwe tablet een accelerometer aan boord. Hierdoor kan de iPad vanzelf het scherm aanpassen, als hij een kwartslag wordt gedraaid. Ook de aanwezigheid van Google Maps, de iTunes-winkel en Youtube doet sterk denken aan Apples smartphone. De besturing met (meerdere) vingers is eveneens vergelijkbaar. De iPad kan echter ook Youtube HD-filmpjes afspelen.

Met de iPad kunnen gebruikers over het internet surfen (vooralsnog zonder Flash-ondersteuning), games spelen, e-mailen, films bekijken, muziek afspelen, elektronische boeken lezen, routes uitstippelen en werken. Voor dat laatste heeft Apple een speciale versie van iWorks ontwikkeld voor de tablet. De verschillende onderdelen van dat pakket moeten wel los worden aangeschaft – voor de VS geldt een prijs van 10 dollar per programma.

iBooks
Software en mediabestanden zijn te koop via iTunes en de App Store. De iPad kan alle iPhone-applicaties uit de App Store draaien, al moet het beeld dan wel worden uitvergroot om het scherm te vullen. Apple laat echter weten dat het een nieuwe softwareontwikkelingskit heeft klaar liggen. Daarmee kunnen ontwikkelaars aparte softwareversies ontwikkelen voor het nieuwe apparaat, zodat het grotere scherm beter wordt benut.

Voor boeken heeft Apple een nieuwe applicatie klaargestoomd, iBooks. Vanuit dit programma kunnen gebruikers boeken direct aanschaffen via de iBook Store. Uiteraard is de software ook te gebruiken om de aangeschafte boeken te lezen, waarbij de iPad zich ontpopt tot een soort e-reader. Voor het aanbieden van boeken heeft Apple vooralsnog vijf grote uitgevers in de arm genomen, die echter vooral Engelstalig leesvoer publiceren.

Vanaf 499 dollar
Volgens Apple is de iPad uitgerust met wifi-ondersteuning. Daarnaast komen er ook modellen die kunnen internetten via 3G-verbindingen, net als de iPhone. In dat geval moeten gebruikers wel een simkaart in het apparaat plaatsen. Daarvoor heeft Apple in de VS een deal gesloten met telecomaanbieder AT&T. Of Apple voor Nederland weer in zee gaat met T-Mobile, zoals het bedrijf deed met de iPhone, is nog niet bekend.

Apple brengt de iPad eind maart wereldwijd op de markt. Het gaat daarbij om de modellen met alleen wifi. De prijzen (in de VS) beginnen bij 499 dollar voor het 16GB-model, terwijl de 32GB- en 64GB-versies respectievelijk 599 en 699 dollar gaan kosten. De modellen met wifi én 3G komen een maandje later en kosten elk 130 dollar extra. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.