AMSTERDAM - Steeds meer mobiele apparaten werken op een herlaadbare accu in plaats van losse batterijen. Dat levert in principe minder schadelijk afval op, maar het kan altijd nog milieuvriendelijker, meent de Chinese ontwerper Daizi Zheng.

De Chinees kreeg de opdracht een milieuvriendelijk mobieltje uit te dokteren voor Nokia en heeft daar goed werk van gemaakt. Het resultaat is een fraai telefoontje dat nu eens niet draait op een oplaadbare accu.

In plaats daarvan haalt het toestel zijn energie uit frisdrank. Of om preciezer te zijn, uit de suikers die volop aanwezig zijn in het gemiddelde glaasje prik. Achterop de telefoon zit een reservoir waar men een blikje sinas in leeg kan gieten, om vervolgens uren te bellen. Volgens Zheng houdt het mobieltje het drie tot vier keer langer uit dan met een gemiddelde telefoonbatterij.

Coca Cola

Of Nokia ook wat met Zhengs ‘green phone’ gaat doen, is afwachten. Ook is het maar de vraag of acculeveranciers er blij van zullen worden. De Coca Cola Company en consorten lijken er echter geen kwaad in te zien.