AMSTERDAM - Nokia en Sony Ericsson zijn de groenste fabrikanten van elektronica. Apple maakt een flinke sprong voorwaarts, terwijl Nintendo onderaan blijft bungelen in een ranglijst van Greenpeace.

Volgens de milieuorganisatie scoort de Japanse maker van gameconsoles zeer slecht op bijna alle criteria:. Het bedrijf spant zich nauwelijks in om giftige stoffen uit zijn producten te verbannen en doet niets aan het inzamelen en recyclen van afgedankte apparatuur of onderdelen.

Het zag zijn CO2-uitstoot de laatste jaren steeds verder toenemen, ondanks beloftes om die jaarlijks met 2 procent te verminderen.

Broeikasgas

Heel anders is het beeld bij Nokia en Sony Ericsson. De mobieltjesmakers gebruiken steeds minder gevaarlijke chemicaliën in hun telefoons. Met name Nokia toont bovendien veel initiatief om oude telefoons in te zamelen en milieuvriendelijk te verwerken. De twee Scandinavische bedrijven stoten steeds minder broeikasgas uit, en gebruiken veel groene stroom.

Apple

Apple, dat een paar jaar geleden nog veel kritiek kreeg en doelwit was van een Greenpeace-campagne, krijgt nu veel lof van de milieuorganisatie. Het bedrijf heeft in drie jaar tijd het gebruik van pvc en broomhoudende vlamvertragers in zijn computers als eerste volledig uitgebannen.

Ook HP presenteerde deze week op elektronicabeurs CES in Las Vegas zijn eerste laptopmodel waar de schadelijke stoffen in ontbreken.

Samsung

Greenpeace richt zijn pijlen in een nieuwe campagne op Samsung, dat zakte van de tweede naar de zevende plaats op de ranglijst. De nieuwste mobieltjes van het Koreaanse bedrijf zijn weliswaar gifvrij, maar pas in 2011 volgen zijn laptops, en voor tv's en huishoudelijke apparatuur heeft Samsung nog geen deadline vastgesteld.