De nieuwe ‘Re’ is zeker niet de eerste gadget die de iPhone omtovert in een universele afstandsbediening, maar het is wel de eerste die de smartphone letterlijk op zijn kop zet.

Wie op zoek is naar een universele afstandsbediening om het overbevolkte tafelblad te ontlasten, kan natuurlijk voor de vertrouwde weg kiezen en een universele afstandsbediening kopen. Maar helemaal leeg wordt de tafel daar niet van. Een mobieltje – in dit geval de iPhone – heeft men doorgaans echter al op zak.

ThinkFlood dacht er onlangs al aan om Apples smartphone in een universele afstandsbediening te veranderen, met de RedEye als resultaat. Deze oplossing gebruikt echter een externe ontvanger, die de wifi-commando’s van de iPhone omzet in infrarood. Daarmee zit men dus alsnog met een extra accessoire. De Re biedt een andere, opgeruimdere oplossing.

In principe is de Re een simpel blokje dat men in de usb-/voedingspoort onderin de iPhone schuift – een beetje à la Wii MotionPlus. Dit blokje functioneert direct als infraroodzender, een extra ontvangst-/doorstuurkastje is dus niet nodig. Wel zal men de iPhone ondersteboven moeten houden, om er wat mee te kunnen. Gelukkig is de software daarop bedacht: ook de iconen verschijnen op hun kop in beeld.

Columbus
Of de Re het ei van Columbus is, valt nog te bezien: zo lijkt het infraroodblokje niet combineerbaar met de lader van Apples smartphone, waardoor deze dus niet op te laden is tijdens het zappen.

Aan de andere kant belooft fabrikant New Kinetix een uitgebreide database met compatibele apparaten en de mogelijkheid om nieuwe infraroodtrucjes te leren door de iPhone voor een niet herkend apparaat te houden. Overigens werkt de Re niet alleen met de iPhone, maar ook met de iPod touch. Wat het opzetstukje en de benodigde software moeten kosten, is nog niet bekend.