Fabrikant van audio-accessoires Hercules komt met een nieuwe externe geluidskaart in een zeer bescheiden jasje. Deze Gamesurround Muse XL Pocket LT3 voegt onder meer surroundgeluid toe aan laptops met stereogeluid.

De nieuwe geluidskaart is niet de eerste externe laptopkaart die Hercules uitbrengt. De eerder uitgebrachte 5.1 Usb-geluidskaart is echter flink onder handen genomen, aldus Hercules. Dit resulteert in een kleiner formaat: de nieuwe Muse XL heeft een diameter van 7 centimeter en een gewicht van 60 gram. Daarmee is hij volgens de fabrikant net zo compact als een laptopmuis.

Hercules zegt ook andere verbeteringen te hebben doorgevoerd. Zo zijn de aansluitingen opnieuw gerangschikt. De koptelefoonaansluiting en lijningang (voor bijvoorbeeld mp3-spelers) zitten nu voorop het apparaatje, terwijl de aansluitingen voor de voor-, center- en achterspeakers op de achterkant van de Muse XL zitten.

Bovenop de geluidskaart zitten twee flinke knoppen, waarmee het volume is in te stellen. Door de twee knoppen tegelijk in te drukken, wordt het geluid uitgezet. De geluidskaart is op computers en laptops aan te sluiten via usb. Extra voeding is niet nodig. Hij werkt zowel met Windows- als met Mac-computers, al blijft bij Apples het geluid op 2.0 steken. De geluidskaart ligt medio december voor 30 euro in de winkels.