Monitorenmaker ViewSonic introduceerde woensdag twee nieuwe monitoren voor professionals. Het kersverse duo heeft in elk geval geen last van een beperkte inkijkhoek, zoals de meeste goedkopere schermen dat wel hebben.

Wie gaat shoppen voor een pc-scherm, loopt doorgaans de deur uit met een scherm dat is gebouwd rond een zogeheten TN-paneel. Deze schermen zijn goed in het weergeven van snelle beelden en hebben vaak ook nog eens een voordelig prijskaartje. Maar met name de verticale inkijkhoek is beperkt, terwijl de kleurreproductie ook nogal te wensen overlaat.

Wie meer kwaliteit eist van zijn pc-scherm is aangewezen op andere paneeltypes, zoals IPS. De twee nieuwe schermen van ViewSonic hebben zo’n paneel, en zijn daarmee perfect voor professionele grafici, aldus de fabrikant. Zowel de horizontale als verticale kijkhoek bedraagt 178 graden: men kan er zowat naast gaan staan zonder dat de kleuren fletser worden.

De goedkoopste van het stel is de 23-inch VP2365wb. Deze heeft naast zijn fotograafvriendelijke IPS-paneel ook een vierpoorts usb-hub aan boord. Daarnaast is het scherm te kantelen en in hoogte te verstellen. De resolutie van dit scherm bedraagt 1920 bij 1080 pixels.

Zijn grotere broer, de VP2655wb, meet 26 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1200. Dit scherm gaat zo’n 1300 dollar kosten, als hij uitkomt in de VS. De VP2355wb gaat ondertussen voor 400 dollar over de balie. Wanneer de schermen in Nederland verkrijgbaar zijn en hoe veel ze hier gaan kosten, is nog niet bekend.