De Nederlandse vakpers heeft de iPhone 3GS van Apple verkozen tot het beste product van 2009. Apple is volgens de experts ook de beste fabrikant van consumentenelektronica in 2009.

Dat blijkt uit een onderzoek van BesteProduct.nl. De vergelijkingssite ondervroeg vijftig journalisten van technologietijdschriften en -websites over de beste en slechtste producten en merken van 2009. De iPhone 3GS kwam als overwinnaar uit de strijd, gevolgd door de HTC Hero.

Apple
BesteProduct.nl noemt de winst van de iPhone 3GS ‘opmerkelijk’. ‘De derde generatie iPhone is ten opzichte van zijn voorganger, de 3G, slechts op enkele punten verbeterd’, aldus de vergelijkingssite in haar persbericht. Fabrikant Apple sleepte niet alleen de hoofdprijs in de wacht voor het beste product, maar mag zich ook het beste merk van 2009 noemen.

De Taiwanese smartphoneproducent HTC scoort de tweede plek, zowel als merk, als met de HTC Hero. Volgens de deskundigen heeft het toestel Googles besturingssysteem Android op de kaart gezet. De derde plek bij de producten is voor Olympus en haar Pen E-P1, een retro compactcamera met verwisselbare lenzen.

Sony eReader Touch
De Sony eReader Touch werd verkozen tot het slechtste product van 2009. Hij is te duur en nog niet volwassen genoeg, luidt het oordeel van de vakpers. Maar de meningen over Sony’s elektronische boekapparaat blijken nogal verdeeld: andere journalisten prijzen de eReader juist, waardoor het slechtste product van 2009 tevens in de top 10 van beste producten staat.

Nokia en Motorola werden door de experts het vaakst genoemd als slechtste merk van 2009. De Finse mobieltjesfabrikant heeft het dit jaar nagelaten om met innovatieve producten te komen, terwijl het Amerikaanse Motorola nauwelijks van zich heeft laten horen.