Online gadgetshop ThinkGeek heeft een led-toepassing bedacht voor muziekfanaten die ook buiten de deur aan loops willen werken. Het resultaat is de Bliptronic 5000 Led Synthesizer: een betaalbare sequencer met 8-bits bliepgeluiden.

Helemaal nieuw is het idee van deze portable led-sequencer niet. Hij is duidelijk gebaseerd op de Tenori-on van Yamaha, ook al zo’n draagbare module met zestien rijen van zestien ledjes. Ieder ledje kan men indrukken om een lampje te laten branden. Komt de denkbeeldige afspeelmeter langs het lichtknopje, dan klinkt er een geluid.

Kost de Tenori-on echter honderden euro’s, voor de Bliptronic vraagt Thinkgeek slechts 35 euro. Natuurlijk brengt deze enorme prijskloof ook de nodige verschillen in kwaliteit met zich mee. Zo biedt de Bliptronic 5000 minder mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat de gebruiker zelf geen samples kan inladen.

Aan elkaar koppelen
Ook hoeft men geen complete drumkits te verwachten. De Bliptronic biedt simpele 8-bits synthesizergeluiden en daar moet men het mee doen. Daarbij is de afspeelsnelheid weliswaar instelbaar, maar met zevenmijlslaarsstappen van 20 bpm is nuance ver te zoeken. Ten slotte heeft de Bliptronic geen ingebouwde accu, maar werkt hij op losse AA-batterijen.

Toch heeft deze goedkope mobiele sequencer zo zijn charmes. Zo is het mogelijk om een onbeperkt aantal Bliptronics aan elkaar koppelen. Daarbij neemt de ene het van de ander over, wanneer de maat is afgelopen. Dat gaat zo door tot de eerste weer aan de beurt is. Dit extraatje is misschien niet bepaald praktisch voor in de trein of bus, maar kan wel leuke kunstprojecten opleveren.