De smartphone wordt volgens Navigon steeds belangrijker als navigatiehulpmiddel in de auto. Over twee jaar streeft de mobiele telefoon het gespecialiseerde navigatiesysteem zelfs voorbij als wegwijshulpje.

Dat zei Bernd Hahn, hoofd van Navigons softwaredivisie, donderdag tijdens een bezoek aan Amsterdam. Bij zijn presentatie tijdens de ICE Amsterdam – een symposium voor ontwikkelaars van mobiele software – verklaarde Hahn dat het aandeel van smartphones in de navigatiemarkt snel toeneemt.

Navigon, de op twee na grootste fabrikant van navigatiesystemen en –software in Europa, nam onderzoeksbureau iSupply Corp in de arm om de verhoudingen tussen navigatie op smartphones en gespecialiseerde navigatiesystemen te onderzoeken.

Voorbijgestreefd
Daaruit is gebleken dat mobiele telefoons momenteel ongeveer een derde van de markt bedienen, terwijl specialistische navigatiesystemen nog tweederde voor hun rekening nemen. Naar verwachting worden specialistische systemen na 2011 voorbijgestreefd door mobieltjes, om in 2014 genoegen te moeten nemen met nog maar 30 procent van de markt.

De populairste ‘navigatiemobieltjes’ komen van Nokia. Van alle mobieltjes die gebruikt worden als wegwijshulpje, komt 65 procent uit de stal van de Finse telefoonfabrikant. Vorig jaar bedroeg het aandeel echter 74 procent. De daling is vooral toe te schrijven aan de iPhone: het aandeel daarvan steeg in het afgelopen jaar van 2 naar 14 procent.

Android
Hahn wees ook op een andere mogelijke groeimarkt: de smartphones die draaien op Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Navigon laat weten dat het bezig is met navigatiesoftware voor dit platform, maar wanneer deze beschikbaar zal zijn is nog niet bekend. In december wordt eerst nog een vierde update uitgebracht voor Navigons iPhone-software.