OCZ, een Amerikaanse fabrikant van flashgeheugen, werkt aan externe solid-state-schijven die gebruikmaken van usb 3.0 voor een razendsnelle gegevensoverdracht. De externe harddiskvervangers moeten klaar zijn voor het begin van 2010.

Usb 3.0 bestaat al een tijdje als standaard, en er is zelfs al een select aantal moederborden die met de nieuwe usb-poorten zijn uitgerust. De nieuwe usb-versie is tot tien keer zo snel als usb 2.0, de huidige standaard. Maar dan moet het aan te sluiten apparaat die nieuwe standaard wel ondersteunen.

Tot nog toe zijn er nauwelijks usb 3.0-apparaten te koop, maar daar lijkt in de nabije toekomst verandering in te zullen komen. Steeds meer fabrikanten kondigen externe harddisks met Superspeed Usb aan, zoals usb 3.0 ook wel wordt genoemd. En begin volgend jaar zal OCZ dus ook de eerste externe ssd’s laten zien met de rappere usb-aansluiting.

Het bedrijf wil de nieuwe ssd’s aan het publiek en de pers laten zien tijdens de Consumer Electronics Show, een elektronicabeurs die van 7 tot en met 10 januari plaatsvindt in Las Vegas. OCZ heeft de externe ssd ontwikkeld met Symwave, dat de usb-interface verzorgde. Volgens de fabrikant wordt de nieuwe flashdisk de snelste externe ssd ter wereld.