Gadgetopladers op zonne-energie zijn hip, maar nog lang niet alle mogelijke manieren van dit soort zonneladers hebben ook in Europa het levenslicht gezien. Zo moesten we hier lang wachten op rugtassen met zonnepanelen.

Dat wachten is nu voorbij, want het Duitse Joellenbeck brengt de zonnige rugtassen van Infinit naar Nederland. Deze Solar Charging Backpacks beschikken over een eigen zonnepaneel dat zonlicht omzet in energie. Die energie wordt opgeslagen in een ingebouwde accu.

Deze accu kan volgens de Duitse distributeur op de meeste mobieltjes, navigatiesystemen en portable mediaspelers worden aangesloten. Is de accu volledig opgeladen, dan heeft hij genoeg power in huis om de batterijen van twee iPhones of drie BlackBerry Bolds van stroom te voorzien.

De tassen worden elk geleverd met zeven verschillende aansluitkoppen. Ze zijn compatibel met alle iPods en iPhones, alle BlackBerry’s, en met alle nieuwe mobieltjes van Nokia, Sony Ericsson, LG, Samsung en Motorola. Ook navigatiesystemen van TomTom, Navman en Mio vormen geen probleem. De rugtassen liggen voor ongeveer 100 euro’s in de winkels.