Camerafabrikant Ricoh introduceerde dinsdag een bijzonder fototoestel. De nieuwe Ricoh GXR is een compacte camera met verwisselbare lenzen. Daarmee lijkt hij op Micro Four Thirds-camera’s als de E-P2 van Olympus, maar toch ook weer niet helemaal.

Met de lens verwisselt men niet alleen het analoge gedeelte van de camera. In deze lens – waar een vierkant stukje camerabody aan vastzit – zitten namelijk ook de sensor, de zoommotor en de sluiter verwerkt. De gebruikte lens bepaalt dan ook de fotoresolutie.

De eigenlijke camerabody bevat niet veel meer dan de bedieningsknoppen en het lcd-scherm. Hier is tevens een oculair op aan te sluiten. Dat oculair moet apart worden aangeschaft, net als de eventuele flitser. Ook daarvoor zit de aansluiting op de body.

Minder heftig
Met deze aanpak hoopt Ricoh een stevige concurrent neer te zetten voor Micro Four Thirds-camera’s. De Ricoh GXR is net wat minder compact, maar er hangt ook een minder heftig prijskaartje aan.

Toch is de camera nog niet bepaald goedkoop: alleen de body kost 459 euro, terwijl benodigde lenzen voor 370 euro (27-70mm, 10 megapixels) of 670 euro (50mm, 12,3 megapixels) over de toonbank gaan. Voor een oculair en flitser moet respectievelijk nog eens 249 en 269 euro worden betaald.