De Russische ontwerpstudio Art Lebedev heeft een slim stopcontact ontwikkeld. Hiermee hoopt het designbureau een einde te maken aan de lelijke verdeeldozen, die in menig huiskamer en kantoor een noodzakelijk kwaad zijn.

De moderne huiskamer kan niet zonder verdeeldozen. De tv, settopbox, versleten videorecorder, dvd-speler, blu-rayspeler, htpc en spelconsoles: ze hebben allemaal elektriciteit nodig om te werken. Die stekkerdozen zijn alleen niet de meest interieurvriendelijke wondertjes van de hedendaagse techniek.

De ideale oplossing is draadloos stroom. Maar die oplossing laat nog wel even op zich wachten. Gelukkig heeft Art Lebedev – de Russische ontwerpstudio die ook al verantwoordelijk was voor allerlei Optimus-toetsenborden – de Rozetkus ontworpen.

Dit is op het eerste gezicht een gewone wandcontactdoos, al zit er wel een opvallende knop boven het stroomgat. Drukt men die knop in, dan schiet de doos opeens uit de wand. Om toegang te bieden tot een complete stroomkubus, compleet met vijf stekkeraansluitingen.

Het blijft vooralsnog bij een concept, dus het heeft niet veel zin om meteen naar de plaatselijke elektronicazaak te rennen. Of en wanneer Art Lebedev de Rozetkus daadwerkelijk op de markt zal brengen, is nog niet bekend.