AMSTERDAM - Intel heeft een e-reader aangekondigd. Het gaat hier echter niet om een normale e-reader, maar om een hulpinstrument voor dyslectici, blinden en slechtzienden.

De Intel Reader is voorzien van een camera die gedrukte tekst vertaalt naar ASCII-tekst die het apparaat vervolgens hardop kan voorlezen, dankzij zijn zogenoemde Optical Character Recognition (OCR). Het is ook mogelijk om tekstdocumenten te downloaden, al kan hij helaas alleen maar eenvoudige tekstbestanden aan, dus geen pdf, geen doc en ook geen audiofiles als wav.

Het is niet de bedoeling van Intel om te concurreren met e-readers als bijvoorbeeld de Kindle. Deze apparaten zijn bedoeld voor entertainmentdoeleinden. En hoewel er reeds e-readers op de markt zijn met een tekst-naar-spraak-functie zijn die toch bedoeld voor mensen die gewoon kunnen lezen en zien.

Handschrift

De Intel Reader is nog niet perfect. Zo is hij niet in staat om handschrift te herkennen en is er nog geen internationale versie op de markt. Die internationale versie zal later overigens wel verschijnen. Evengoed is het een koud kunstje voor de Intel Reader om bijvoorbeeld een menukaart in een resaurant 'voor te lezen'.

Camera

De Intel Reader is uitgerust met een Atom CPU processor. Hij heeft een lcd-display van 4,3 inch en een 5 megapixel camera. Zijn opslagcapaciteit is 4GB.

Hij ondersteunt de volgende bestanden: daisy 2.02, niso 2002, niso 2005, nimas 1.1, mp3 en ASCII-text. Verder is hij voorzien van 2 usb-poorten, een koptelefooningang en een 6-cell batterij. Wat de Intel Reader van Intel moet gaan kosten is nog niet bekend.