Open Office is misschien wel het volwaardigste gratis alternatief voor Microsoft Office. De kantoorsoftware krijgt binnenkort zijn eigen muis. Deze is echter alles behalve gratis.

De speciale OpenOffice-muis wordt ontwikkeld door het Italiaanse WarMouse. Het bedrijf heeft de geavanceerde kantoormuis uitgerust met niet minder dan achttien programmeerbare knoppen en ondersteuning voor maximaal 63 verschillende gebruiksprofielen.

Daarmee laat de OpenOfficeMouse menig gamemuis achter zich, maar dat was nog niet alles. Zo zit er een kleine analoge joystick aan de linker zijkant. Daar zijn maximaal zestien verschillende commando’s of macro’s in op te slaan.

De muisgevoeligheid kan niet tippen aan die van een heuse gamemuis, want die bedraagt maximaal 1600dpi. Wel is deze muisresolutie aanstelbaar met de knoppen op de muis. Ook heeft het scrollwiel een klikfunctie.

Applicaties starten
Theodore Beale, de ontwerper van de muis, gelooft dat er meer mogelijk mee is dan men op het eerste gezicht zou denken. ‘Je kunt applicaties lanceren vanaf het bureaublad’, legt hij uit. ‘Vanuit je browser kun je met een druk op een specifieke knop een bepaalde internetpagina openen, om hem met een dubbele klik op dezelfde knop weer te sluiten.’

OpenOffice-fanaten kunnen moeilijke macro’s programmeren voor programma’s als Writer en Calc, maar ook gangbaardere functies als Vet, Ongedaan maken en Cursief zijn aan specifieke toetsen toe te wijzen. Hoewel de OpenOffice-software gratis gedownload kan worden, moet men voor de muis flink in de buidel tasten. Als de OpenOfficeMouse uiteindelijk verkrijgbaar is, moet hij zo’n 70 dollar (47 euro) gaan kosten.