Chipfabrikant VIA introduceerde dinsdag een nieuwe serie processors, bedoeld voor alles-in-één-pc’s en kleine laptops. Deze nieuwe Nano 3000-chips moeten de concurrentie aangaan met Intels populaire Atom-processors.

Vrijwel iedere netbook draait op een Atom-processor van Intel. Met uitzondering van een handjevol minilaptops die voorzien zijn van een rekenchip uit de fabrieken van AMD of VIA. VIA probeert daar verandering in te brengen met een nieuwe serie chips, die niet alleen zuiniger zijn dan hun voorgangers, maar ook meer prestaties zouden bieden dan concurrerende chips van Intel.

Van de processors verschijnen zes modellen met kloksnelheden van maximaal 2GHz. De fabrikant claimt dat ze allemaal in staat zijn om Full-HD videomateriaal zonder haperingen af te spelen. Computers met Intel Atom-processors kunnen dat alleen, als er ook een extra videochip aanwezig is.

De nieuwe 64-bits processors zijn volgens VIA compatibel met verschillende besturingssystemen, waaronder Windows 7. De fabrikant start begin 2010 met de massaproductie van de nieuwe chips. In de loop van het eerste kwartaal worden de eerste computers met de Nano 3000 verwacht.