Mobieltjesfabrikant Nokia heeft aangekondigd dat het de stekker uit zijn N-Gage-platform haalt. De gameservice voor mobieltjes houdt in september 2010 op te bestaan, maar de games blijven beschikbaar.

Volgens Nokia is de gamedienst overbodig geworden, nu haar mobieltjes al toegang hebben tot de Ovi Store. In deze mobiele winkel worden software én games aangeboden voor Nokia-gsm’s, en een aparte service voor games is daarmee niet meer nodig, aldus de fabrikant.

Nokia introduceerde N-Gage in oktober 2003 als een gamemobieltje. Dit ‘tacovormige’ toestel was de eerste mobiele telefoon die echt bedoeld was om mee te gamen: men kon er games voor kopen die op MMC-geheugenkaartjes werden geleverd.

Deze geheugenkaartjes diende men in de telefoon te stoppen, maar dat had Nokia niet erg handig uitgedokterd: om bij de cartridgesleuf van het toestel te kunnen, moest de batterij worden verwijderd.

In 2008 blies Nokia de service nieuw leven in door N-Gage als platform over te brengen naar ‘gewone’ mobieltjes uit de N-serie. Op deze toestellen zijn games online aan te schaffen en te downloaden. Men hoeft dus geen cartridges meer te verwisselen om een andere game op te zetten.

Geen nieuwe games

Deze downloadgames zullen volgens Nokia beschikbaar blijven, maar dan via de Ovi Store. Reeds aangeschafte games blijven bovendien werken, maar de community-functies (N-Gage Arena genaamd) gaan na september 2010 verloren. Ook laat Nokia weten zelf geen nieuwe games meer uit te zullen brengen.

Mobieltjes uit de N-serie, waarbij de N-Gage-service nog geïnstalleerd is, worden niet uit de handel genomen, laat Nokia weten op haar N-Gage-blog. Maar het bedrijf zal geen nieuwe telefoons meer uitbrengen met de service.