De markt van de DSLR CAMERA wordt gedomineerd door Nikon en Canon. Deze twee merken hebben het grootste marktaandeel en houden elkaar goed in de gaten. Maar gelukkig zijn er ook kleinere merken, zoals Pentax.

De grote massa zal de Pentax K-7 waarschijnlijk over het hoofd zien, voor de liefhebber is het een erg doordachte camera. Met functies die de grote jongens geheel onterecht links laten liggen.

Hoewel de Pentax K-7 niet heel erg groot is, is de camera toch net wat groter dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Als je er een pancake objectief van Pentax op zet, heb je echter nog steeds een erg compact ogend setje. Een set die wel goed vasthoudt, dankzij de goede handgreep.

Fotograferen met de Pentax K7 DSLR camera is een plezier. Niet alle knoppen zitten perfect, maar dit is ook erg afhankelijk van de fotograaf. Veel knoppen kun je zelf programmeren.

Het voordeel van die mogelijkheid wordt wel eens onderschat. Door zelf functies toe te kennen, kun je een camera helemaal naar je hand zetten.

Ruis

Tot en met ISO 800 is alles prima voor elkaar. Niet dat hogere waarden niet bruikbaar zijn, maar als je de perfecte vergroting wilt maken zonder ruis, dan kun je beter voor de lagere waarden kiezen. Dit valt een klein beetje tegen, omdat merken als Nikon en Canon in staat zijn foto's te maken met minder ruis bij de hogere waarden, zonder al teveel verlies aan scherpte.

Uniek en zeker het vermelden waard, zijn de verschillende belichtingsprogramma’s. Pentax biedt gevoeligheidsvoorkeuze (Sv) en gecombineerde diafragma / sluitertijdvoorkeuze (TAv).

Bij die laatste bepaalt de gebruiker dus het diafragma en de sluitertijd en kiest de camera de gevoeligheid. Dat gaat verder dan de Auto ISO van de andere fabrikanten, die de K7 overigens ook heeft. TAv is echt een programmastand en volgt een grafiek. Een grafiek waar je ook weer invloed op hebt overigens. Weer iets unieks.

Sensor

Nog iets bijzonders en unieks is de beweegbare sensor die je niet alleen kunt inzetten om trillingsonscherpte te verhelpen, maar ook om je foto heel precies te kadreren. Gewoon de sensor iets draaien of horizontaal en/of verticaal verplaatsen.

De Pentax K-7 is een uniek product dankzij de vele instelmogelijkheden en eigenzinnige functies. Het is zeker een camera waar een serieuze fotograaf naar moet kijken. Zeker niet perfect, maar wel eigenzinnig.

Voordelen:
- Hoge kwaliteit behuizing
- Uitstekende semi-pro functies
- Prima belichting
- Hoge kwaliteit RAW formaat
- Prettig in gebruik
- Unieke kenmerken
- Goede beeldkwaliteit

Nadelen:
- Zichtbare ruis vanaf 800 ISO
- Trage contrast AF detectie
 

Kijk voor de volledige Pentax K-7 test op LetsGoDigital:

Pentax K-7 test