Volgens tv-fabrikanten is amoled-technologie de toekomst, net als 3D. Van beide technieken is nog maar weinig in de winkels terug te zien, maar wie weet brengt Samsung daar volgend jaar verandering in.

De fabrikant toont op elektronicabeurs FPD 2009 een prototype van een 3D amoled-televisie. Het amoled-paneel levert torenhoge contrasten op en zeer levendige kleuren, terwijl de 3D-techniek ervoor moet zorgen dat het beeld bijna letterlijk van het scherm af spat. Tenminste, als de kijker een 3D-brilletje draagt.

Met 30 inch is dit prototype alvast groter dan alle bestaande amoled-televisies. Dat is ook niet zo moeilijk, want op dit moment is er nog maar één zo’n televisie daadwerkelijk te koop: de XEL-1 van Sony, met een beelddiagonaal van een schamele 11 inch. In november zou ook LG zo’n televisie uitbrengen, maar dan van 15 inch. Dat model zou zo’n 2500 dollar gaan kosten.

Samsungs prototype is niet alleen iets groter, maar voegt ook nog eens 3D-technologie toe. Het scherm heeft volgens Gizmodo een contrast van 1.000.000:1 en 240Hz beeldverversing. Samsung claimt een nieuwe techniek te gebruiken, waardoor de tv minder duizeligmakend werkt dan andere 3D-televisies. Wanneer en voor welke prijs de televisie daadwerkelijk op de markt zal komen, is nog niet bekend.