Wie zijn iPhone gebruikt als navigatiesysteem en daarvoor gebruikmaakt van de mobiele routesoftware van Navigon, kan nu ook file-informatie ontvangen op Apples smartphone.

Voor Navigons routeprogramma op de iPhone – MobileNavigator – heeft het bedrijf Traffic Live uitgebracht. Deze functie is in de AppStore beschikbaar als update voor de bestaande software en verstuurt iedere paar minuten een nieuw rapport met opstoppingen naar de iPhone.

Volgens Navigon is Traffic Live sneller en vollediger dan het conventionele TMC, waar veel navigatieapparaatjes gebruik van maken. Het systeem verwerkt data van verkeersbureaus, maar neemt ook gegevens mee van automobilisten die gebruikmaken van Navigon Live en data van commerciële vrachtwagens.

Bij een file verschijnt een waarschuwing in het scherm van MobileNavigator. Zo’n bericht geeft toegang tot meer informatie over de vertraging en alternatieve routes. ‘Hiermee heeft de bestuurder twee keuzes: de huidige weg vervolgen of via een alternatieve route navigeren’, aldus Navigon.

Traffic Live mag dan een update zijn, dat betekent niet dat het gratis is. De extra functie is als ‘in-app purchase’ aan te schaffen via de AppStore en kost tot en met eind november zo’n 20 euro. Daarna gaat de prijs omhoog naar 25 euro. De navigatiesoftware zelf kost 70 euro (met Benelux-kaarten) of 80 euro (met kaarten van Europa).