Sony gaat voor het eerst televisies met OLED-schermen op de markt brengen. De ultra hd-modellen worden beschikbaar in formaten van 55, 65 en 77 inch.

Dat heeft Sony woensdag bekendgemaakt tijdens gadgetbeurs CES in Las Vegas.

Eerder zette LG als enige tv-fabrikant grootschalig in op de OLED-technologie, die vooral uitblinkt in zwartwaarden en contrast. Concurrenten als Samsung maken enkel televisies met LCD-schermen, al dan niet met toegevoegde 'quantum dot'-technologie om de beeldkwaliteit van OLED te benaderen.

De A1-televisies van Sony worden ook voorzien van een speciale technolgie die het geluid rechtstreeks uit het scherm laat komen. Het display resoneert, zonder dat er aparte speakers nodig zijn. De tv heeft geen standaard onder het scherm; die zit geheel achter het display verwerkt.

Android TV

De televisies kunnen beelden in high dynamic range (HDR) tonen met een contrast dat hoger ligt dan normaal. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de Dolby Vision-standaard. Net als andere Sony-tv's draaien de OLED-modellen op het besturingssysteem Android TV.

Vermoedelijk maakt Sony in zijn televisies gebruik van schermen van LG Display. De schermentak van LG toonde eerder op woensdag dezelfde technologie die beeld en geluid verenigt.

De prijzen van de nieuwe Sony-televisies zijn nog niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk wanneer ze in de Nederlandse winkels beschikbaar zullen zijn.

Bekijk al het nieuws van gadgetbeurs CES op ons dossier