Vanaf 2017 gaat elektronicafabrikant LG al zijn huishoudelijke apparatuur voorzien van wifi-verbindingen. Met zelflerende software moeten de apparaten de voorkeuren van hun gebruikers kunnen aanleren.

Op gadgetbeurs CES in Las Vegas toonde LG woensdag verschillende nieuwe apparaten, waaronder een assortiment aan robots.

Zo maakt het bedrijf een nieuwe stofzuigrobot, grasmaairobot en een robot die passagiers op vliegvelden de weg kan wijzen.

De huishoudelijke robots van LG en de andere apparatuur van het bedrijf kan ook worden bestuurd via de Hub Robot, een rondrijdende huishoudelijke hulp met stemassistent. Deze kan bijvoorbeeld waarschuwen als een oventimer afloopt, en kan via een ingebouwde speaker ook muziek draaien.

Leren

Via een standaard van de Open Connectivity Foundation, een groep elektronicafabrikanten, moet de robot van LG overweg kunnen met veel verschillende soorten apparaten van allerlei bedrijven. 

Apparaten als wasmachines en airconditioners zullen in de toekomst leren van hun gebruikers. De wasmachine van LG kan bijvoorbeeld merken hoe hard het water is en zijn wasprogramma daarop aanpassen. De airconditioner leert van de gewoontes van de gebruiker om de temperatuur aan te passen, ongeveer zoals een slimme thermostaat dat doet.

Slimme koelkast LG

Slimme koelkast LG

Koelkast

LG toonde woensdag ook een slimme koelkast met een 29 inch-scherm op de deur. Dat scherm kan door erop te kloppen transparant worden, zodat de inhoud van de koelkast kan worden bekeken zonder de deur te openen.

Op de koelkast draait WebOS, het besturingssysteem van LG dat ook op de televisies van het bedrijf wordt geïnstalleerd. Met het systeem kunnen gebruikers onder meer video streamen en muziek luisteren via de koelkast.

Het apparaat beschikt bovendien over de stemassistent Alexa van Amazon, die kan worden gebruikt om direct aankopen te doen. Door een digitaal label te geven aan producten die in de koelkast staan, kunnen eigenaren een melding krijgen als deze niet meer houdbaar zijn.

LG maakte geen prijzen en verschijningsdata bekend van de nieuwe robots en huishoudelijke apparaten. Volgens een woordvoerder is het wel de bedoeling dat de apparaten op termijn ook naar Nederland komen.

Bekijk al het nieuws van gadgetbeurs CES op ons dossier