De oud-projectleider die namens NS het Fyra-project in Italië begeleidde, Richard de Leeuw, vindt dat hij naïef is geweest met het twitteren over het mooie leven in Italië. 

Dat zei hij maandag tegenover de enquêtecommissie Fyra.

De Leeuw zat jarenlang in Italië om toezicht te houden op de bouw van de treinen. Het Fyra-project mislukte faliekant. Na een aantal weken rijden werd de trein begin 2013 alweer uit dienst genomen wegens aanhoudende problemen.

Vlak na het stoppen met de treinen ontstond ophef over de tweets van De Leeuw in zijn tijd in Italië. Zo twitterde hij in 2011: "Geweldige baan: zon, eten en drinken ;-)".

Tegenover de enquêtecommissie zei hij hierover: "Het was naïef om zo te twitteren". Volgens hem was hij nog niet erg bekend met het medium en was zijn bericht een reactie op een buurmeisje dat op zijn kinderen wilde passen.

De Leeuw stond er niet bij stil dat dit voor ophef zou kunnen zorgen. "Dat is een goede les geweest, ook voor andere mensen bij NS".

De oud-NS-consultant is eveneens in opspraak wegens vermeende omkoping. Hij zou vertrouwelijke informatie van NS hebben doorverkocht aan treinbouwer Bombardier, zo schreef RTL vorige week.