ROME - De vroegere formule 1-coureur Clay Regazzoni is vrijdag door een auto-ongeluk om het leven gekomen. De 67-jarige Zwitser was op een snelweg in de buurt van Parma betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen. Hij overleed ter plaatse.

Regazzoni eindigde voor Ferrari in 1974 op de tweede plaats in de strijd om de wereldtitel. Hij reed in totaal 132 Grote Prijzen, waarvan hij er vijf winnend afsloot. In 1980 was Regazzoni tijdens de Grote Prijs van de Verenigde Staten in Long Beach betrokken bij een zwaar ongeval, waarbij hij voor een deel verlamd raakte. Regazzoni kon zijn benen niet meer gebruiken.

Zandvoort

Regazzoni debuteerde in 1970 tijdens de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort in de Formule 1. De Zwitser eindigde als vierde. Hij bezette bij Ferrari het tweede rijdersstoeltje. De andere coureur in Italiaanse dienst was destijds de Belg Jackie Ickx. Zijn vijfde Grote Prijs dat jaar betekende ook direct zijn eerste zege. Regazzoni won op Monza, het thuiscircuit van Ferrari.

De Zwitser reed in zijn loopbaan voor Ferrari, BRM, Ensign Ford, Shadow Ford en Williams-Ford. Voor de laatste renstal behaalde hij in 1979 de eerste Grand Prix-zege. Dat gebeurde op Silverstone in Engeland. "Dat was zo'n beetje de belangrijkste gebeurtenis van ons team in de geschiedenis van de Formule 1", reageerde vrijdag eigenaar Frank Williams op de dood van de Zwitser. "Hij was een gentleman."

Moedig

Ook bij Ferrari reageerde men bedroefd. "We verliezen met hem een moedig coureur. Hij was iemand die genoot van het leven. Ik herinner me hem als niet zo maar een coureur van Ferrari. Het had een echte passie voor Ferrari", zei Ferrari-president Luca Cordero di Montezemolo.

Ondanks zijn handicap bleef Regazzoni 'verliefd' op het racen. Zo startte hij in de jaren 80 en 90 in de Dakar-rally.