AMSTERDAM - Niet wereldkampioen Fernando Alonso, maar wel kersvers Ferrari-rijder Kimi Raïkkönen is in 2007 de best betaalde Formule 1 rijder. De Fin zal bij het Italiaanse team 1 miljoen dollar per week verdienen.

Volgens de Zwitserse krant Blick is het contract tussen Raïkkönen en Ferrari zo’n 51 miljoen dollar waard. Dat is aanzienlijk meer dan het loon van wereldkampioen Fernando Alonso bij McLaren. De Spanjaard zou ‘slechts’ 35 miljoen dollar waard zijn. De teamgenoten van Raïkkönen en Alonso verdienen in 2007 overigens opvallend minder.

In het geval van debutant Lewis Hamilton is dat niet zo verwonderlijk. De tweede McLaren-rijder moet zich redden met een magere 2,5 miljoen dollar. Een doorsnee loon voor beginners lijkt het, want ook Robert Kubica en Heikki Kovalainen zullen ongeveer hetzelfde verdienen bij BMW en Renault. Dat loon is Felipe Massa intussen al ontgroeid, maar toch verdient de teamgenoot van Raïkkönen in 2007 slechts 10 miljoen dollar bij Ferrari.

Succes vs loon

Ook voor Giancarlo Fisichella, de nieuwe kopman bij Renault, stopt de teller op 10 miljoen dollar. Een plaatsje bij Toyota of Honda had Fisichella en Massa meer geld kunnen opleveren. Jenson Button (Honda) en Ralf Schumacher (Toyota) krijgen namelijk 6 miljoen dollar meer, maar maken dan wel weer minder kans op sportief succes.

En ook Michael Schumacher duikt nog in het lijstje op. Zijn rol als assistent Ferrari-teambaas Jean Todt, levert de gepensioneerde Duitser enkele miljoenen dollars op. Dankzij zijn Ferrari-loon en enkele sponsorcontracten zou de Duitse veteraan in 2007 nog eens 10 miljoen dollar aan zijn totale kapitaal van 800 miljoen dollar toevoegen.