AMSTERDAM - British American Tobacco (BAT), eigenaar van Lucky Strike, verlaat na acht jaar sponsering de Formule 1. Het bedrijf blijft zijn verplichtingen tot het einde van het jaar wel voldoen. Wie de nieuwe hoofdsponsor van Honda wordt is nog niet bekend.

Het is voor BAT het einde van veertig jaar sponsering in de autosport. Het tabaksbedrijf was in 1997 de oprichter van het British American Racing (BAR) team. BAR beleefde in 2004 hun beste seizoen toen ze, verassend, tweede werden in het constructeurkampioenschap. De meeste bekende coureur van BAR was Jacques Villeneuve.

De Canadees kwam in het seizoen '98-'99 als wereldkampioen over van Williams maar kon bij BAR dat succes nooit herhalen. Eind 2005 kocht Honda de resterende aandelen van BAT (55%) op. British American Tobacco bleef daarna enkel als hoofdsponsor aan.

Publieke opinie

"Wij zijn erg trots op de sportieve vooruitgang van het team en wij wensen hun veel succes in de toekomst, maar voor ons zit het erop", aldus Jimmi Rembiszewksi, marketing-directeur van BAT. "De publieke opinie en veel van onze aandeelhouders vinden het niet langer verantwoordelijk dat een sport gesponsord word door de tabaksindustrie. Wij hebben naar hun mening geluisterd en wij zijn het er mee eens."