MONZA - Het nakende afscheid van Michael Schumacher was het belangrijkste nieuws in Monza, maar de Duitser deed in Italië ook nog een buitengewoon goede zaak in de strijd om de wereldtitel. De zevenvoudige wereldkampioen won niet alleen, hij profiteerde ook optimaal van de motorpech van WK-leider Fernando Alonso. Die ziet zijn voorsprong plots slinken tot twee punten.

Toch leek het er opnieuw lang op dat Alonso ook dit weekend de schade zou beperken. De als tiende gestarte Spanjaard won enkele posities dankzij een goede start en ook de pitstopstrategie van Renault werkte perfect. Al moest Alonso na zijn tweede tankbeurt wel even de sterk presterende Kubica afbluffen in de pitlane. De Pool zwichtte voor de druk en zo lag Alonso tien ronden voor het eind van de race op een mooie derde plaats.

Missie volbracht leek het voor Alonso, al was polesitter Kimi Raïkkönen er helaas voor de Spanjaard niet in geslaagd om Schumacher van de eerste plaats af te houden. Bij de eerste pitstops had het tweetal van plaats gewisseld. Maar goed, een derde plaats zorgde er voor dat Schumacher slechts enkele puntjes zou naderen. Helaas voor Alonso werd dat scenario uiteindelijk geen waarheid.

Pech voor Alonso

Met nog negen ronde te gaan steeg er plots gejuich op uit de tribunes toen de Renault motor van de Spanjaard er plots de brui aan gaf. Een zeldzaam gebeuren, want Renault kende tot nu toe nog niet veel technische problemen. Teambaas Briatore baalde dan ook zichtbaar. Ook hij beseft dat met nog drie races te gaan de titelstrijd plots weer helemaal open is. Bij de constructeurs staat Ferrari zelfs al aan de leiding.

Werk aan de winkel voor Renault dus. Zeker omdat niet enkel Ferrari, maar ook McLaren en BMW-Sauber hen de volgende races nog punten kunnen ontnemen. Bij McLaren zijn ze vastbesloten Kimi Rïkkönen een mooi afscheidscadeau te bezorgen en bij BMW-Sauber gaat het gewoon steeds beter. Dat toonde Robert Kubica heel mooi aan in Monza. De jonge Pool reed een uitermate sterke wedstrijd en zag die beloond met de derde plaats. Daarmee is hij de eerste Pool die op het podium mag in de F1.

Van podiums kan Christijan Albers alleen nog maar dromen. De Nederlander deed wat hij kon in zijn Spyker MF1, maar verder dan de zeventiende plaats raakte hij niet.