MELBOURNE - Zoals steeds maakt NU.nl na elke race de balans op voor alle teams. Wie was top en wie was flop in Australië?

Renault
Kan het nog beter voor Renault? De Franse scoorden in Melbourne hun derde zege op rij en vooral Alonso leek haast onaantastbaar. Toch rest er nog hoop voor de concurrentie. De R26 is nog niet helemaal betrouwbaar zoals Fisichella alweer eens mocht ondervinden. Gelukkig voor de Italiaan werden er uiteindelijk toch nog punten gescoord.

McLaren
McLaren is voorlopig de belangrijkste concurrent voor Renault. Al had Raïkkönen in Australië misschien net iets harder kunnen proberen om Alonso bij te houden. De McLaren was duidelijk snel genoeg zoals de Fin in de laatste rondjes bewees. Teamgenoot Montoya bezorgde zichzelf ook al niet zo'n goede PR. De Colombiaan ging diverse keren in de fout en scoorde daarom misschien terecht geen punten.

Ferrari
Ferrari in Bahrein en Ferrari in Australië... wat een wereld van verschil. De Scuderia kon het hele weekend het tempo van de toppers niet volgen. De foute bandenkeuze is een verklaring, maar niet alle problemen kunnen daar aan toegeschreven worden. De 248 F1 heeft ook andere problemen en Michael schumacher moet hard werken om die te proberen verdoezelen. Deze keer probeerde de Duitser te hard, met een crash als gevolg. Ook teamgenoot Massa sukkelt waarschijnlijk met hetzelfde probleem. De Braziliaan werd snel uitgeschakeld in de race, maar had tijdens de kwalificatie duidelijk niet veel vertrouwen in de wagen.

Honda
Vreugde op zaterdag met de pole van Button, maar eens te meer liet Honda een goed resultaat ontglippen tijdens de race. Strategie blijft de grootste zwakte van het Japanse team. Al ging ook Button niet helemaal vrijuit in Australië. Tweemaal verrast worden tijdens een herstart, zoiets mag een topper niet laten gebeuren. Voor Barrichello blijft het intussen worstelen. De Braziliaan heeft zich duidelijk nog niet goed aangepast aan het team en de wagen. Vraag is maar hoeveel respijt de Braziliaan nog krijgt van Honda.

Williams
Geen Williams-wagens aan de finish in Melbourne, maar toch liet het team weer een goede indruk na. Webber reed zelfs heel even aan de leiding en leek op weg naar een sterk resultaat. helaas besliste de Cosworth-motor er anders over. De problemen met de V8 moeten snel ophouden wil er geen onrust in het team sluipen. Rosberg presteerde tijdens de kwalificatie iets minder sterk dan de vorige keren en kreeg niet de kans om zich te bewijzen tijdens de race.

Toyota
Toyota presteerde sterk in Australië en maar goed ook want de situatie in het team dreigde stilaan onhoudbaar te worden. De knappe podiumplaats van Ralf Schumacher neemt even de druk weg van het team dat nog steeds veel werk voor de boeg heeft. Jarno Trulli was alweer de pechvogel bij Toyota. De Italiaan kon zich door technische problemen niet bewijzen in het laatste deel van de kwalificatie en werd al in de eerste bocht uitgeschakeld tijdens de race.

Red Bull Racing
Red Bull deelde na het gevecht tussen Coulthard en Speed trots mee dat hun twee teams vrij zijn om elkaar te bekampen, maar toch kan het niet de bedoeling zijn dat het kleine Toro Rosso de RB2 verslaat. Daarvoor werd er recent te veel geld besteedt aan versterking voor Red Bull Racing. Voorlopig raken Klien en Coulthard niet weg uit het middenveld. Benieuwd wanneer de invloed van topontwerper Newey eindelijk zichtbaar wordt

BMW-Sauber
Het team zei voor de start van het seizoen niet op podiumplaatsen te rekenen, maar had er in Melbourne wel bijna eentje vast. Heidfeld reed een sterke race en werd knap vierde. Villeneuve lijkt stiliaan weer op dreef te komen. De Canadees moest tien startplaatsen inleveren, maar vocht zich mooi terug naar een knappe zesde plaats. Beiden wagens scoorden dus punten en wat kan een "beginnend" team zich nog meer wensen?

MF1
Betrouwbaar, maar anoniem. Zo kunnen we MF1 voorlopig het best omschrijven. Christijan Albers reed alweer een heel weekend kansloos rond, maar haalde in de kwalificatie duidelijk het maximum uit de wagen en wist ook de finish te bereiken. Meer kan de Larenaar voorlopig niet doen met deze wagen. Bovendien presteert Albers nog steeds beter dan teamgenoot Monteiro, al toonde die zich dit weekend niet van zijn sterkste kant.

Scuderia Toro Rosso
Een Toro Rosso die een Ferrari inhaalt. Hun V10-motor heeft daar ongetwijfeld wat mee te maken, maar dat hadden toch niet veel mensen verwacht. Debutanten Liuzzi en Speed waren sterk op dreef in Australië. De Amerikaan scoorde zelfs een puntje maar moest dit later weer inleveren omdat hij had ingehaald onder de gele vlag. Een beginnersfoutje.

Super Aguri
Traag tijdens de kwalificaties, maar verrassend snel tijdens de race. Sato reed alweer een hele tijd goed mee met de concurrentie en hield zelfs de Honda van Barrichello lange tijd achter zich. Sterk werk van de Japanner. Debutant Ide haalde eindelijk een keertje de finish, maar is nog lang niet snel genoeg voor de Formule1.