MANAMA - Er was de overwinning van Fernando Alonso, maar er viel nog heel wat ander nieuws te sprokkelen in de F1-paddock dit weekend. Zo moet Renault op zoek naar een nieuwe baas. Ferrari gebruikte een “illegale” achtervleugel, David Coulthard verliest 10 startplaatsen in Maleisië en Toyota-baas Tomita eist een onderzoek naar de oorzaak van hun falen.

Het Renault F1-team moet na hun zege in Bahrein op zoek naar een nieuwe baas. Directeur Patrick Faure besloot dat de zege van Alonso een mooie manier was om zijn loopbaan in de F1 stop te zetten. De Fransman wordt in april vervangen door Alain Dassas.

De nieuwe achtervleugel waarmee Ferrari in Bahrein uitpakte zorgde voor verzet bij de andere teams. Pat Symonds, technisch directeur bij Renault, zegt dat de bewegende delen op de vleugel van de 248-F1 illegaal zijn. De internationale automobielfederatie (FIA) nam voorlopig nog geen maatregelen, maar liet wel weten de zaak nauwlettend te zullen opvolgen. Ferrari zelf liet enkel weten “gevleid” te zijn door de aandacht voor hun vleugel.

Pech voor David Coulthard. De Schot haalde wel de finish in Bahrein, maar meteen erna gaf zijn Ferrari-motor alsnog de geest. In Maleisië moet hij dus een nieuwe V8 gebruiken en dat kost hem tien startplaatsen.

“Deze eerste race was een echte schok voor mezelf en onze fans. Onze wagen was veel te traag, ook al gebruikten onze twee rijders een andere strategie. Dit weekend was uiteindelijk niet veel meer dan een testsessie en ik eis dat de resultaten van de race worden onderzocht om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken”, waarschuwde een misnoegde Toyota-baas Tomita zijn troepen.