De eerste oefensessie voor de Grand Prix van Italië werd een maat voor niks. De teams hebben vorige week nog uitgebreid getest op het circuit en dus kregen de fans deze ochtend bijna geen wagens te zien. Enkel de testrijders reden hun rondjes en Pedro De la Rosa deed dat als snelste.

De McLaren-testrijder was één van de weinige testrijders die ook zijn teamgenoten nog de baan zag opkomen. Kimi Raïkkönen en Juan-Pablo Montoya reden hun wagens naar de derde en vierde plaats tussen de beiden Williams-wagens van Mark Webber en Nick Heidfeld in. Hun team mag op vrijdag geen derde wagen inzetten en dus moesten ze zelf wel de baan op.

Renault, dat in dezelfde situatie verkeert als Williams, deed dat niet. WK-leider Fernando Alonso en teamgenoot Giancarlo Fisichella reden enkel een installatierondje en lijken er dus gerust in te zijn dat ze deze namiddag een goede afstelling zullen hebben.

Nederlanders Christijan Albers en Robert Doornbos kwamen aan het eind van de sessie nog even in actie en draaiden tijden waarmee ze de strijd met Jordan opnieuw aankunnen.