MELBOURNE - Na een nachtje keihard doorwerken, heeft de formule-1-renstal van Minardi alsnog de twee bolides aangepast aan de nieuwe reglementen. Dat heeft teambaas Paul Stoddard zaterdagochtend in Melbourne bekendgemaakt.

Hij zei ook dat juridische acties tegen de directie van de Formule 1 van de baan zijn en dat hij erop rekent dat Minardi mag deelnemen aan de Grand Prix van Australië, zondag in Melbourne. "Wat ons betreft, is deze kwestie uit de wereld", liet Stoddard een dag voor de openingsrace van het seizoen weten.

Eerste training

Het team van de Nederlander Cristijan Albers mocht vrijdag niet meedoen aan de eerste vrije training, omdat de wagens van Minardi niet aan de nieuwe eisen voldeden. Teambaas Stoddard had wel de toestemming van alle raceteams in de Formule 1 om de auto's van 2004 nog te gebruiken, maar vond tijdens de eerste vrije training weigerachtige stewards tegenover zich.

Eisen

Minardi wilde de eerste Grand Prix van het seizoen rijden in de bolides van vorig jaar. Die wagens voldeden echter niet aan de nieuwe eisen die aan de aerodynamica worden gesteld. Aanvankelijk leek Ferrari het team dwars te zitten door geen toestemming te geven om met de 'oude' wagens te rijden. Nadat de Italianen waren overtuigd, besloten de stewards van de Grand Prix van Australië dat Minardi vrijdag 'gewoon' aan de nieuwe regels moest voldoen.

Nachtje doorwerken

Stoddard kondigde vrijdag aan desnoods via de rechter te willen afdwingen dat zijn team zondag alsnog mocht starten. Hij kwam echter ook met de suggestie om zijn monteurs de hele nacht te laten doorwerken om zijn wagens alsnog aan de eisen van 2005 te laten voldoen. Nu dat laatste is gebeurd, lijkt niets het officiële debuut van Albers in de Formule 1 nog in de weg te staan.

Minardi miste al wel de eerste twee trainingssessies. Albers moest vanaf de kant toekijken hoe zijn collega's hun eerste rondjes van seizoen reden in Melbourne.

Doornbos

Robert Doornbos eindigde bij zijn eerste vrijdagtraining als testcoureur van Jordan in de achterhoede. De Nederlander sloot de training af op de twintigste positie. Doornbos was wel sneller dan zijn Portugese teamgenoot Tiago Monteiro, die ruim een seconde langzamer was. Zijn andere ploegmaat, de Indiase Narain Karthikeyan, was in Melbourne iets sneller dan Doornbos.

Doornbos was tevreden over zijn eerste optreden voor Jordan: "Het voelt supergoed aan om weer terug achter het stuur van een formule-1-wagen te zijn. Alles verliep vanmorgen geheel vlekkeloos. Ik voelde me direct comfortabel in de wagen en kreeg mede daardoor het circuit snel onder de knie."

De la Rosa snelst

Pedro de la Rosa was vrijdag in Melbourne de snelste in de eerste training. De testcoureur van McLaren liet zijn teamgenoot Kimi Raikkonen en Nick Heidfeld (Williams) achter zich.