ZEEWOLDE - Autoproducent Spyker Cars verkoopt zijn verlieslijdende Formule 1-team aan oud-topman Michiel Mol en de Indiase zakenman Vijay Mallya voor 88 miljoen euro. Daarover is definitief overeenstemming bereikt, meldde Spyker vrijdag.

Op 20 september sloten de partijen al een principeakkoord over de verkoop van de renstal.

"Dit is een eerste stap in de herfinanciering van de onderneming", aldus interim-bestuursvoorzitter Hans Hugenholtz van Spyker. "De volgende stap is potentiële investeerders aantrekken. Daar zijn we al mee bezig." Hij hoopt hierover voor het einde van het jaar meer over te kunnen zeggen.

Promoten

Spyker kocht het Formule 1-team vorig jaar voor bijna 78 miljoen euro. Het concern hoopte met de eigen renstal zijn dure sportwagens wereldwijd te kunnen promoten. De resultaten vielen echter tegen.

Ook buiten het racecircuit raakte Spyker steeds meer in moeilijkheden door een aanhoudende stroom geruchten over een gebrek aan onderdelen en financiële problemen.

Lening

Spyker houdt aan de verkoop van het Formule 1-team ruim 12 miljoen euro over. "Dat is niet genoeg", erkent Hugenholtz. Zo heeft Spyker Cars nog schulden bij de banken, waaronder Friesland Bank. Wel is de lening bij deze bank gereduceerd van 9,5 miljoen euro tot 4,5 miljoen euro.

Om te overleven wil Spyker onder meer de hoge productiekosten van de luxe sportbolides verlagen. Investeringen zijn nodig om onder meer de productielijnen te versimpelen. Ook is er een streep gezet door de ontwikkeling van een 12-cilinder motor.

Handel

Beleggers op het Damrak reageerden verheugd op de definitieve verkoop van het Formule 1-team. De koers van het aandeel steeg met 7 procent bij de opening van de handel.

De Vereniging van Effectenbezitters en beursautoriteit AFM hebben de Ondernemingskamer verzocht om de jaarrekening van Spyker over 2006 te herzien. Deze zou een onjuist beeld geven over het gevoerde financiële beleid. De zaak dient op 11 oktober.