Oscar Piastri heeft dinsdagavond amper twee uur na een aankondiging van Alpine ontkend dat hij een contract heeft getekend bij de Franse renstal. Volgens de regerend Formule 2-kampioen heeft het team zonder zijn goedkeuring een persbericht naar buiten gebracht.

"Ik heb begrepen dat Alpine vanmiddag zonder mijn goedkeuring een persbericht naar buiten heeft gebracht waarin staat dat ik volgend jaar voor hen ga rijden", schrijft de 21-jarige Piastri op Twitter. "Dit klopt niet en ik heb ook geen contract getekend bij Alpine voor 2023. Ik zal volgend jaar zeker niet voor Alpine rijden."

Eerder op de avond was Alpine er in een persbericht nog vrij zeker van dat Piastri volgend jaar het stoeltje van de naar Aston Martin vertrekkende Fernando Alonso zou overnemen. "Alpine bevestigt dat de 21-jarige reservecoureur Oscar Piastri samen met Esteban Ocon in 2023 het rijdersduo vormt", zo klonk het bewuste persbericht.

"In lijn met de afspraken die we met de jonge Australiër hebben gemaakt, wordt Oscar gepromoveerd tot racecoureur en neemt hij vanaf volgend jaar het stoeltje van Fernando Alonso over."

Opvallend genoeg waren in het persbericht geen quotes van de jonge Piastri opgenomen. Teambaas Otmar Szafnauer kon eerder op de dag tijdens een persmoment met Britse media ook nog niet bevestigen dat Piastri bij Alpine gaat rijden. Hij vertelde wel dat Piastri "nog tot zeker eind volgend jaar een contract bij Alpine" heeft.

Piastri lijkt op weg naar McLaren

Eerder op dinsdag waren er ook al geruchten dat Piastri een contract had getekend bij McLaren. Daar zou hij volgend jaar de ondermaats presterende Daniel Ricciardo moeten vervangen. Szafnauer zinspeelde er tijdens datzelfde persmoment op dat de verhalen rond Piastri en McLaren niet uit de lucht gegrepen waren.

"Oscar en de mensen om hem heen zijn hun opties aan het overwegen, wat dat ook mag betekenen. Maar hij is absoluut onze nummer één-kandidaat, dus daar blijven we werk van maken", aldus Szafnauer aan het begin van dinsdagmiddag.

Szafnauer kondigde ook aan dat hij niet van plan was om Piastri, die al vier jaar deel uitmaakt van het talentenprogramma van Alpine, zonder slag of stoot te laten vertrekken. "We hebben gigantische in hem geïnvesteerd", aldus de teambaas.

"Die investering is veel meer waard dan alleen maar geld. Het heeft ook een emotionele waarde, we willen hem graag helpen om succesvol te worden in de Formule 1. Niet ieder Formule 1-team steekt zo veel tijd, geld en energie in hun coureurs uit het talentenprogramma. Maar wij hebben ervoor gekozen dat bij hem wél te doen. Dit alles zouden we niet hebben gedaan als hij daarna zomaar voor een van onze concurrenten zou gaan rijden."

Hoe Alonso de soap rondom het grote F1-talent Piastri veroorzaakte
175
Hoe Alonso de soap rondom het grote F1-talent Piastri veroorzaakte

Alpine ook op sportief gebied concurrent van McLaren

Alpine is dit seizoen ook op sportief gebied een concurrent van McLaren. De Franse renstal (99 punten) knokt met het Britse team (95 punten) om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap, goed voor miljoenen euro's aan extra inkomsten.

Bij Alpine had Piastri de teamgenoot moeten worden van huidig coureur Esteban Ocon. De 25-jarige Fransman tekende vorig jaar een contract tot eind 2024.

Na de Grand Prix van Hongarije, de race die zondag werd gewonnen door Max Verstappen, genieten de Formule 1-coureurs van de zomerstop. Het seizoen wordt op 28 augustus vervolgd met de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps.