Goedenavond en welkom in dit liveblog op NU.nl. Mijn naam is Patrick Moeke en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Veel plezier!

 • Hamilton wint
 • Verstappen tweede
 • Bekijk hier de uitslag
zondag 5 december om 20:50
Op de persconferentie probeert Max Verstappen ondertussen op zijn woorden te letten. "Ik ben het niet eens met de besluiten, maar ik wil er geen woorden aan vuil maken. Dat levert weer allemaal headlines op en dat verdienen ze niet."
zondag 5 december om 20:40
Het is 21.40 uur, maar Max Verstappen en Lewis Hamilton melden zich nog niet bij de wedstrijdleiding. Het tweetal zit nog bij de persconferentie in Djeddah.
zondag 5 december om 20:25
Een nieuwe ontwikkeling in de saga in Djedda
Zowel Max Verstappen als Lewis Hamilton moet zich om 21.40 uur (Nederlandse tijd) melden bij de stewards. Zij moeten opheldering geven over de botsing in de slotfase van de race. Verstappen hield op een recht stuk in zodat hij op advies van zijn teamleiding de leiding wilde teruggeven aan Hamilton, maar de Brit was daardoor verrast en reed vervolgens tegen de achterkant van de auto van Verstappen. Hij liep daarbij een beschadigde voorvleugel op.
zondag 5 december om 20:10
Wie wordt er wereldkampioen in Abu Dhabi?
zondag 5 december om 20:03
"Dit was ongelooflijk zwaar", zegt Hamilton na de race. "Ik heb met al mijn ervaring geprobeerd om zo redelijk te blijven als ik kon. Dat was heel moeilijk, maar we hebben geleverd als team. Er is zoveel op ons afgegooid en niet alleen hier, maar vooral ook in de hele tweede helft van het seizoen. Ik wist op dat moment niet waarom Max opeens remde, later hoorde ik pas dat hij me voorbij wilde laten. Dat was dus nogal verwarrend voor mij."
zondag 5 december om 19:59
De top tien: 

 1. Hamilton
 2. Verstappen
 3. Bottas
 4. Ocon
 5. Ricciardo
 6. Gasly
 7. Leclerc
 8. Sainz
 9. Giovinazzi
 10. Norris
zondag 5 december om 19:50
"Het was een enerverende race", zegt Max Verstappen. "Er zijn een hoop dingen gebeurd waar ik het niet mee eens ben. Het is wat het is. Gelukkig hielden mijn banden het tot het eind. Hoe dan ook zijn we toch nog tweede geworden. Ik ging van mijn gas en wilde Hamilton voorbij laten, maar toen raakten we elkaar. Ik weet niet wat er daar gebeurde. Hopelijk hebben we een goed weekend in Abu Dhabi. We gaan het zien."
zondag 5 december om 19:44
De WK-stand:

 1. Max Verstappen - 369,5 punten
 2. Lewis Hamilton - 369,5 punten
 3. Valtteri Bottas - 218 punten
zondag 5 december om 19:40
Hamilton komt in punten gelijk met Verstappen na zege in Saoedi-Arabië
Lewis Hamilton schrijft een krankzinnige Grand Prix van Saoedi-Arabië op zijn naam. De Brit troeft Max Verstappen (tweede) en Valtteri Bottas (derde) af. De twee titelconcurrenten gaan met een gelijke stand naar Abu Dhabi.
zondag 5 december om 19:39
Nog 1 ronde - De laatste ronde loopt in Djedda. Het is niet te geloven, maar we gaan met een gelijke stand naar Abu Dhabi.
zondag 5 december om 19:37
Nog 2 rondes - Hamilton: "Probeert Verstappen nog de snelste ronde te klokken?" Mercedes: "Nee, hij zit in de problemen met zijn banden."
zondag 5 december om 19:35
Nog 3 rondes - De zege is buiten bereik voor Verstappen. Zijn banden zijn op. Hamilton heeft inmiddels zeven seconden voorsprong op de Nederlander, die ook nog een tijdstraf van vijf seconden moet inlossen.
zondag 5 december om 19:34
Nog 4 rondes - "We kunnen geen pitstop maken, want dan komen we achter Ocon terecht", zegt Red Bull tegen Verstappen.
zondag 5 december om 19:31
Nog 6 rondes - De snelheid van Verstappen kakt helemaal in. Hamilton pakt meteen drie seconden voorsprong.
zondag 5 december om 19:30
Nog 7 rondes - En nu haalt Hamilton Verstappen ook nog op de baan in. De Brit pakt ten koste van de Nederlander de leiding.
zondag 5 december om 19:30
Nog 8 rondes - Dit is bizar! Verstappen incasseert vijf seconden tijdstraf omdat hij van Hamilton onreglementair zou hebben ingehaald.
zondag 5 december om 19:28
Nog 9 rondes - Verstappen laat Hamilton voorbij, maar de Nederlander pakt hem direct weer terug!
zondag 5 december om 19:25
Nog 10 rondes - Bij Mercedes zijn ze woest! "Hij heeft ons niet voorbij gelaten! Hij moet alsnog aan de kant gaan!"
zondag 5 december om 19:24
Nog 11 ronde - Wat gebeurde er precies? Verstappen krijgt de opdracht van Red Bull om Hamilton voorbij te laten. De Nederlander gaat van zijn gas, maar Hamilton lijkt verrast te zijn en knalt tegen Verstappen aan. Beiden kunnen verder, maar de wedstrijdleiding gaat hier naar kijken.
zondag 5 december om 19:23
Nog 12 rondes - Hamilton heeft flinke schade aan zijn voorvleugel. Dit gaat sowieso nog een staartje krijgen. Verstappen rijdt aan de leiding, Hamilton volgt op twee seconden.
zondag 5 december om 19:22
Nog 13 rondes - "Die gast gaf me een braketest!", zegt Hamilton. Verstappen wilde de Brit er voorbij laten, maar Hamilton knalt vervolgens tegen de Red Bull aan.
zondag 5 december om 19:20
Nog 14 rondes - Verstappen wil zijn plek aan Hamilton geven, maar de Brit knalt er tegenaan! Wat gebeurt hier nou? Hamilton mist een deel van zijn voorvleugel. 
zondag 5 december om 19:19
Nog 15 rondes - Hamilton valt aan en Verstappen verdedigt! Dit is het gevecht om de wereldtitel. De Nederlander remt extreem laat en schiet rechtdoor.
zondag 5 december om 19:18
Nog 15 rondes - Hamilton zit nu heel dichtbij.
zondag 5 december om 19:18
Nog 15 rondes - En de virtual safetycar is alweer afgelopen. De race wordt hervat.
zondag 5 december om 19:17
Nog 15 rondes - Virtual safetycar! Opnieuw wordt de race geneutraliseerd omdat er rommel op de baan ligt.
zondag 5 december om 19:16
Nog 16 rondes - Er ligt nu weer een stuk voorvleugel op de baan...
zondag 5 december om 19:14
Nog 18 rondes - Groen! De baan is vrij en de race wordt weer hervat.
zondag 5 december om 19:08
Nog 21 rondes - Als Verstappen vanavond wint en Hamilton als tweede eindigt, heeft de Nederlander volgende week aan een vijfde plaats in Abu Dhabi genoeg om wereldkampioen te worden.
zondag 5 december om 19:07
Nog 21 rondes - "We hebben een safetycar nodig", zegt Alonso. "Er ligt zoveel puin op de baan... Het circuit is het hele weekend nog nooit zo slecht geweest."
zondag 5 december om 19:05
Nog 22 rondes - Weer een virtual safetycar. Er ligt nog steeds een hoop troep op de baan.
zondag 5 december om 19:02
Nog 23 rondes - Een kortstondige virtuele safetycar om wat rommel van de baan te halen. De race wordt hervat. Verstappen geniet 1,1 seconden voorsprong op Hamilton.
zondag 5 december om 19:02
Nog 24 rondes - Hamilton jaagt op leider Verstappen. De Brit kan vooralsnog alleen aansluiten aan het eind van het rechte stuk, maar hij zit erg dichtbij.
zondag 5 december om 19:00
Nog 25 rondes - Spin Fernando Alonso. De Spanjaard houdt zijn auto uit de muur en vervolgt zijn weg.
zondag 5 december om 18:59
Nog 25 rondes - Hamilton klokt de snelste raceronde en sluit aan bij Verstappen. Hij zit nog net te ver om een aanval in te zetten.
zondag 5 december om 18:58
Nog 27 rondes - De virtual safetycar is weer ten einde. De race wordt hervat. Verstappen heeft 1,2 seconde voorsprong op Hamilton.
zondag 5 december om 18:55
Nog 28 rondes - Virtual safetycar! De race wordt geneutraliseerd.
zondag 5 december om 18:55
Nog 28 rondes - Tsunoda staat stil met zijn voorvleugel onder zijn auto! Dat kan nog een safetycar worden.