Lewis Hamilton gebruikte bij zijn zege in de Grand Prix van Qatar volgens Mercedes niet de nieuwe motor waarmee hij in Brazilië oppermachtig was. De geüpdatete krachtbron wordt over twee weken in Saoedi-Arabië wel weer ingezet.

"We hebben op dit moment twee motoren voor de races. In Qatar had Lewis de minst krachtige van de twee, omdat die volgens ons beter paste bij het circuit van Losail", licht technisch manager Andrew Shovlin van de Duitse renstal maandag toe op Autosport.com.

"In Djedda geven we Lewis weer de motor met het grotere vermogen. Er zijn meer lange rechte stukken en daar kan hij met de krachtige motor meer van profiteren."

Hamilton incasseerde voor de race in Brazilië een gridstraf omdat hij koos voor een nieuwe motor. Die bleek zo veel snelheid te bieden, dat de zevenvoudig wereldkampioen vanaf de tiende startplaats naar de zege reed, onder meer door concurrent Max Verstappen in te halen.

Waarom snelste ronde Verstappen cruciaal kan zijn in titelstrijd
84
Waarom snelste ronde Verstappen cruciaal kan zijn in titelstrijd

Circuit in Saoedi-Arabië een van snelste op kalender

Het leidde tot verbazing bij de teamleiding Red Bull Racing. "Zo'n motor hebben we de afgelopen jaren niet eerder gezien bij Mercedes. Ongelooflijk", zei topman Helmut Marko. "Ze zijn erin geslaagd om in een cruciale fase van het seizoen een raket tevoorschijn te toveren."

Verstappen heeft door de twee opeenvolgende overwinningen van Hamilton zijn voorsprong in het wereldkampioenschap zien slinken. De Nederlander heeft nog maar acht punten voorsprong, met de races in Saoedi-Arabië en Abu Dhabi nog in het verschiet.

Het circuit in Djedda waar op 5 december wordt geracet is gloednieuw. Het stratencircuit van ruim 6 kilometer lang telt weliswaar 27 bochten, maar de verwachte gemiddelde snelheid is ruim 250 kilometer per uur. Op de Formule 1-kalender is alleen het circuit van Monza sneller.