Max Verstappen krijgt een gridstraf van drie plaatsen voor zijn aanvaring met Lewis Hamilton zondag tijdens de Grand Prix van Italië. Beide titelkandidaten vielen bij het incident uit. Verstappen moet zijn straf inlossen tijdens de Grand Prix van Rusland over twee weken.

De racestewards vinden Verstappen de hoofdschuldige aan het incident. Naast de gridstraf kreeg de Nederlander ook twee strafpunten op zijn racelicentie.

De stewards kwamen na bestudering van de beelden en het aanhoren van de verklaringen van beide coureurs tot de conclusie dat Hamilton Verstappen wel van de baan dwong maar dat de Nederlander zijn actie te laat inzette, er niet helemaal naast zat en daarom geen recht meer had op ruimte.

Na een langzame pitstop door het Red Bull-team kwam Verstappen in duel met Hamilton op het moment dat de zevenvoudig wereldkampioen zelf de pitsstraat uitreed. De Limburger deed een uiterste poging om zijn titelrivaal buitenom in te halen.

Hamilton had de lijn in de bocht en gaf Verstappen geen ruimte, ook omdat de Red Bull-coureur er niet helemaal naast zat. Verstappen zette zijn aanval door en kwam vervolgens in contact met de Mercedes, waarna zijn auto werd gelanceerd omdat de draaiende wielen elkaar raakten. Daarop belandde de Red Bull boven op de Mercedes, waarbij Hamilton mogelijk letsel bespaard bleef door de Halo-beschermingsbeugel.

'Verstappen was te laat en had geen recht meer op ruimte'

Verstappen en Hamilton zeiden vóór het oordeel van de stewards beiden dat ze de ander als de schuldige voor de crash zagen. Verstappen vond dat zijn concurrent hem afkneep, terwijl Hamilton stelde dat hij de Nederlander alle ruimte gaf.

Verstappen behield de leiding in de WK-stand. De Red Bull-coureur heeft vijf punten voorsprong op Hamilton. Daniel Ricciardo won in zijn McLaren de race in Italië.

Terugblik F1: Is de gridstraf voor Verstappen terecht?
154
Terugblik F1: Is de gridstraf voor Verstappen terecht?