Lewis Hamilton baalde van de fout die hij en Mercedes zondag maakten tijdens de Grand Prix van Hongarije. De Britse coureur viel door een verkeerde keuze bij de herstart vanuit de koppositie terug naar achteren, maar werd uiteindelijk nog wel tweede.

Na de knotsgekke start in de regen, waarbij heel wat rijders uitvielen, koos Hamilton er bij de herstart voor om op intermediates te blijven rijden, terwijl iedereen achter hem de pitsstraat in dook om op slicks verder te gaan. Een ronde later deed Hamilton dat alsnog, maar toen moest hij wel aan een enorme inhaalrace beginnen.

"Ik vertelde het team in de opwarmronde voor de herstart hoe de baan erbij lag. Ze lieten weten dat de regen eraan kwam toen we in de auto stapten, dus ik dacht dat zij andere informatie hadden. Ik zag iedereen naar binnen gaan. Pff... Toen hadden we een probleem."

"We maken het onszelf altijd moeilijk. Het was bizar dat ik bij de herstart als enige op de grid stond. Maar dit soort dingen gebeuren helaas en hier moeten we van leren. Ik heb alles gegeven, ik had niets meer over aan het einde van de race", zei Hamilton.

Hamilton meldde zich na de race bij de dokter. Hij was volgens Mercedes oververmoeid en duizelig. Bij de huldiging was al te zien dat Hamilton moeite leek te hebben zich op de been te houden en dat hij naar adem leek te happen. Het is niet bekend hoe hij er precies aan toe is.

Terugblik F1: Is niet Verstappen maar Hamilton nu dé titelfavoriet?
122
Terugblik F1: Is niet Verstappen maar Hamilton nu dé titelfavoriet?

Hamilton herovert leiding in WK-stand

Hamilton nam door zijn tweede plaats wel de leiding in de WK-stand over van Max Verstappen, die bij de start een van de slachtoffers was van het verremmen van Valtteri Bottas. Hij moest verder met een zwaar beschadigde auto en kwam niet verder dan de negende plaats.

"We kwamen naar Hongarije niet wetende hoe we er voor stonden. Gezien de omstandigheden vandaag ben ik tevreden met een derde plaats", aldus Hamilton, die de verrassende winnaar Esteban Ocon en nummer Sebastian Vettel feliciteerde met hun podiumplekken. Vettel werd later op de dag gediskwalificeerd vanwege een gebrek aan benzine in zijn tank, waardoor Hamilton opschoof van de derde naar de tweede plek.

"Ik ben heel erg blij voor Ocon. Hij heeft het de laatste tijd lastig gehad. En voor Aston Martin is dit hun beste resultaat tot dusver. Ik weet zeker dat er nog meer voor hen aankomt. Het was voor Ocon en Vettel een geweldige race."

Hamilton heeft na 12 van de 23 Grands Prix acht punten voorsprong op Verstappen (195 om 187 punten). De Formule 1 heeft de komende weken een zomerstop. Het seizoen gaat op 29 augustus verder met de Grand Prix van België.