Valtteri Bottas en Lance Stroll moeten bij de Grand Prix van België eind deze maand een gridstraf van vijf plaatsen incasseren. De Finse Mercedes-coureur en de Canadees van Aston Martin worden bestraft voor het veroorzaken van een crash in de eerste ronde van de Grand Prix van Hongarije.

Bottas botste zondag na een matige start op de natte baan in de eerste bocht achterop bij Lando Norris. De Brit ramde op zijn beurt de zijkant van Verstappen, die daardoor de race met flinke schade aan zijn auto moest vervolgen en slechts tiende werd.

Voor de vanaf de tweede plaats gestarte Bottas was de race na de crash meteen voorbij. Ook Verstappens teamgenoot Sergio Pérez viel uit, net als Charles Leclerc en Stroll, die voor zijn aandeel in de startcrash ook een gridstraf van vijf plaatsen moet incasseren. Ook Lando Norris kon bij de herstart niet verder.

Bottas is bezig aan een moeizaam seizoen. De Fin wist nog geen race te winnen en behaalde in de Grand Prix van Oostenrijk zijn enige tweede plaats.

De Grand Prix van Hongarije was de laatste voor een korte zomerstop. Het Formule 1-seizoen gaat op 29 augustus verder met de Grand Prix van België, waar Bottas dus vijf plaatsen teruggezet zal worden op de startgrid. Ook krijgt hij twee strafpunten op zijn licentie.