Valtteri Bottas wordt zondag drie plaatsen teruggezet op de startgrid bij de Grand Prix van Stiermarken. De Mercedes-coureur kreeg die straf vrijdag van de internationale autosportfederatie FIA vanwege zijn spin in de pitstraat tijdens de tweede vrije training.

Volg Formule 1-nieuws Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Formule 1

Met nog achttien minuten op de klok in de tweede training spinde de 31-jarige Bottas bij het wegrijden uit de pitstraat. Zijn auto bleef zonder schade en hij werd vervolgens weer op weg geholpen door de monteurs.

Volgens de FIA maakte de Fin zich schuldig aan "potentieel gevaarlijk rijden, zeker met alle mensen in de pitstraat".

Bottas kende sowieso een teleurstellende tweede training, want hij kwam met een tijd van 1.06,251 niet verder dan de twaalfde plek. Daarmee gaf hij ruim acht tienden van een seconde toe op Max Verstappen, die met 1.05,421 de snelste tijd realiseerde.

In de eerste training op de Red Bull Ring moest Bottas genoegen nemen met de vierde tijd. Ook in die sessie zette Verstappen de snelste tijd neer.

Zaterdag wordt de Grand Prix van Stiermarken vervolgd met de derde vrije training (12.00 uur) en de kwalificatie (15.00 uur). De race gaat zondag om 15.00 uur van start.

De GP van Stiermarken is de eerste van twee races in Oostenrijk. Volgende week wordt er opnieuw geracet in Spielberg.