Max Verstappen was niet verbaasd dat hij zondag bij de Grand Prix van Spanje naast de overwinning greep. De Nederlander reed lang aan de leiding, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton.

"Ik zag het al aankomen", reageerde Verstappen nadat hij voor de derde keer dit seizoen als tweede was geëindigd. "Op de softs waren ze al sneller en op de mediums hadden ze nog meer snelheid."

Verstappen merkte dat hij het zelf moeilijk had op zijn banden. Hij kon dan ook niet voorkomen dat Hamilton zes ronden voor het eind over hem heen denderde. "Ik was op dat moment een sitting duck."

Verstappen probeerde de race - in tegenstelling tot Hamilton - uit te rijden op zijn versleten mediumbanden. Toen Hamilton hem voorbij was maakte Verstappen alsnog een extra pitstop om zo de snelste raceronde te klokken.

"Als je leidt wil je niet een pitstop maken en terug in het verkeer komen. Als ik op dat moment een extra stop had gemaakt weet ik niet of ik Lewis nog in had kunnen halen."

De Red Bull-coureur concludeerde na de vierde race van het seizoen dat het team "nog niet is waar we willen zijn". "Dat laat deze race zien. Maar vergeleken met vorig jaar hebben we toch een grote stap gemaakt."

Na 4 van de 23 races staat Verstappen stevig op de tweede plaats in de WK-stand, al ziet hij de achterstand op Hamilton wel steeds verder oplopen. De regerend wereldkampioen heeft 94 punten, Verstappen 80.

Terugblik F1: Waarom verloor Verstappen de Grand Prix van Spanje?
134
Terugblik F1: Waarom verloor Verstappen de Grand Prix van Spanje?

'Op de een of andere manier ben ik altijd alleen'

Verstappen was op het circuit van Circuit de Barcelona-Catalunya in Barcelona, waar hij in 2016 voor het eerst een Grand Prix won in de Formule 1, vertrokken vanaf de tweede plaats. Direct na de start wist hij de leiding al over te nemen van Hamilton.

"Ik ben vol voor de eerste bocht gegaan, anders wordt het een lastig verhaal", blikte hij terug op zijn uitstekende start. "Het was een gecalculeerd risico. Eigenlijk ging alles gewoon goed daar."

"Daarna heb ik de race zo goed mogelijk proberen te rijden. Maar we waren vandaag echt te langzaam en de banden slijten ook nog sneller."

Verstappen verloor de leiding door als eerste van de kanshebbers naar binnen te duiken voor een pitstop, maar nam de koppositie na de stop van Hamilton weer over. In de slotfase bleek hij echter kansloos tegen de veel snellere Brit.

Volgens Verstappen had het een verschil gemaakt als hij meer steun had gekregen van teamgenoot Sergio Pérez, die als vijfde eindigde. "Op de een of andere manier zit ik altijd alleen. Als hij dichterbij had gezeten hadden ze die tweede stop niet kunnen maken."