De Formule 1 heeft maandag besloten om dit seizoen bij drie Grands Prix, waarvan twee binnen en één buiten Europa, te experimenteren met sprintraces. De koningsklasse van de autosport wil de Grand Prix-weekenden attractiever maken en hoopt op die manier meer fans te binden.

Het was al langer bekend dat de Formule 1 wil gaan experimenteren met sprintraces, die op termijn het huidige kwalificatiesysteem zouden kunnen vervangen. Op dit moment is het nog zo dat de coureurs zich (na drie vrije trainingen) op zaterdag kwalificeren voor de race van zondag, maar dat zal bij drie Grands Prix dit seizoen anders gaan.

De kwalificatie wordt verplaatst naar vrijdag en de uitslag bepaalt de startopstelling voor de sprintrace van 100 kilometer, die op zaterdag wordt verreden. Een sprintrace is vergelijkbaar met een normale race, maar dan een stuk korter. De sprintrace heeft ongeveer de lengte van een derde van een normale Grand Prix.

In de sprintrace zijn ook punten voor de WK-stand te verdienen. De nummer één verovert drie punten, de nummer twee pakt twee WK-punten en de nummer drie schrijft er één bij. De uitslag is bovendien bepalend voor de startopstelling voor de race van zondag. Op vrijdag en zaterdag zijn er vrije trainingen van een uur.

Tijdens de openingssessie op vrijdag mogen de coureurs twee bandensets naar keuze gebruiken en tijdens de training van zaterdag nog maar één set. De derde vrije training wordt volgens dit format geschrapt. Met deze opzet moet er vrijdag tijdens de kwalificatie op de zachtste banden worden gereden. Voor de sprintrace zijn twee bandensets naar keuze beschikbaar. Die hoeven niet allebei gebruikt te worden, zoals in de hoofdrace wel het geval is.

Zo gaan Grands Prix met sprintraces eruitzien

  • Vrijdagochtend: Eerste vrije training van een uur
  • Vrijdagmiddag: Kwalificatie voor sprintrace
  • Zaterdagochtend: Tweede vrije training van een uur
  • Zaterdagmiddag: Sprintrace van 100 kilometer
  • Zondag: De reguliere race

Waarschijnlijk experimenten op Silverstone en Monza

Het is nog niet officieel bekend bij welke Grands Prix er sprintraces op het programma zullen staan. Naar verluidt gaat het om de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone (16-18 juli), de Grand Prix van Italië op Monza (10-12 september) en de Grand Prix van Brazilië in São Paulo (5-7 november).

"We zijn heel enthousiast over deze nieuwe kans waarbij we de fans nog meer bij de sport betrekken", zegt Formule 1-baas Stefano Domenicali. "Ik weet zeker dat ook de coureurs zullen genieten van de strijd over drie dagen en ben ook blij dat alle teams achter dit plan staan."

In andere raceklassen, zoals de Formule 2, wordt al langer gebruikgemaakt van sprintraces. In tegenstelling tot die raceklasse zal de Formule 1 in de sprintrace geen gebruik maken van een omgekeerde startvolgorde.

Het Formule 1-seizoen is twee races oud en wordt komend weekend vervolgd met de Grand Prix van Portugal in Portimão. Max Verstappen bezet momenteel de tweede plek in de WK-stand, op één punt van leider Lewis Hamilton (44 om 43).