Fernando Alonso heeft zijn eerste WK-punt in zijn tweede periode in de Formule 1 binnen. De 39-jarige Spanjaard finishte zondag in de Grand Prix van Emilia-Romagna als elfde en daarmee buiten de punten, maar mag dankzij een tijdstraf voor Kimi Räikkönen toch een punt bijschrijven.

Enkele uren na de tumultueuze race op het circuit van Imola besloot de wedstrijdleiding om de als negende geëindigde Räikkönen een tijdstraf van dertig seconden te geven.

De 41-jarige Fin van Alfa Romeo werd gestraft als gevolg van de spin die hij maakte voorafgaand aan de herstart van de race. De Fin handelde daarna niet volgens de reglementen en dat kostte hem twee punten voor het WK

Räikkönen viel door zijn straf uit de top tien. Alpine-rijder Esteban Ocon schoof op van de tiende naar de negende plek in de uitslag, zijn teamgenoot Alonso van de elfde naar de tiende.

De tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 (2005 en 2006), die na twee jaar absentie terug is in de koningsklasse van de autosport, haalde zo zijn eerste punt binnen. Bij de openingsrace van drie weken geleden in Bahrein viel Alonso uit.

Het Formule 1-seizoen gaat over twee weken verder met een race op het circuit van Portimão in Portugal. Een week daarna reizen de coureurs af naar Barcelona.