Mercedes heeft maandag een vijfjarenplan gepresenteerd dat tot meer diversiteit binnen het Formule 1-team moet leiden. Bij de renstal is wereldkampioen Lewis Hamilton al langer voorvechter van gelijke kansen voor iedereen.

Vorig jaar begon Mercedes al een campagne waarbij onder meer de auto's niet langer zilverkleurig waren, maar zwart. Het team benadrukte dat het achter Hamilton en de Black Lives Matter-beweging staat en dat het voorop wil lopen in de strijd tegen racisme.

Het nieuwe plan, dat volgens Mercedes is opgesteld aan de hand van "een schat aan studie, onderzoek en werk", moet er onder meer voor zorgen dat in de komende vijf jaar minstens een kwart van nieuwe werknemers etnische minderheidsgroepen vertegenwoordigen.

Er komt een cursus voor werknemers waarbij ze leren hoe ze zich bewust kunnen worden van onbewuste vooringenomenheid. Alle managers volgen een programma waarmee ze eveneens leren hoe er voor meer diversiteit kan worden gezorgd. De ontwikkelingen binnen Mercedes worden door een specialist geanalyseerd.

Lewis Hamilton maakt zich al langer hard voor gelijke kansen voor iedereen.

Lewis Hamilton maakt zich al langer hard voor gelijke kansen voor iedereen.
Lewis Hamilton maakt zich al langer hard voor gelijke kansen voor iedereen.
Foto: Pro Shots

Plan maakt Hamilton trots

Bovendien zal Mercedes in het kader van Accelerate 25, zoals het plan heet, zaken als sponsoring en reclame gaan gebruiken om ondervertegenwoordigde groepen meer te bereiken. Ook wordt er samengewerkt met een aantal instanties.

"Ik ben er ongelooflijk trots op om samen met Mercedes te streven naar verandering door ons team en onze sport diverser te maken", aldus Hamilton. "Er is nog een lange weg te gaan, maar met dit initiatief kunnen we echt iets bereiken."

Mercedes, dat ook in 2021 met een overwegend zwarte auto rijdt, bereidt zich momenteel net als alle andere Formule 1-teams voor op het nieuwe seizoen. Vanaf vrijdag staan in Bahrein drie testdagen op het programma.